Fagylalt alaprecept |
2008 december 19., péntek 00:22 | |||
- 1/3 liter tej - 1/2 liter tejszín - 20 dkg cukor - 4 vaníliarúd kikapart belseje - csipet só - 8 tojássárgája - 4 egész tojás - 4 dkg glukózszirup A tejet felfőzzük a tejszínnel, 10 dkg cukorral, a vaníliával és a vaníliarúddal, valamint a sóval. Közben időnként átkeverjük. A tojássárgáját vízfürdőben felverjük az egész tojásokkal, és a maradék cukorral, s ha elkészült, kivesszük a vízből. A forrásban lévő tejes keverékből kivesszük a vaníliarudat, majd a keveréket habverővel a tojásmasszába keverjük, amelyet ezután ismét vízfürdőbe helyezünk. A habverőt fakanálra cserélve kevergetjük tovább a masszát, amelyet addig hevítünk, míg vékony bevonatot nem képez a kanálon. Belekeverjük a glukózszirupot, az edényt kivesszük a vízfürdőből, azonnal áttesszük jeges vízbe és addig keverjük, amíg ki nem hűl. Szűrőn átcsorgatjuk a krémet és eltávolítjuk belőle az esetleges összesűrsödött tojásfehérjeszálakat. A masszát fagylaltgépbe töltjük és megfagyasztjuk.
|