2009 január 20., kedd 21:55 |
|
Hozzávalók: |
- 50 dkg liszt - 30 dkg vaj + 1-2 dkg a kenéshez - 5 dkg porcukor - 2 dkg élesztő - 1 dkg só - 2.5 dl tej - 2 tojás sárgája - 1 egész tojás a kenéshez |
A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. Ez lesz a vajas tésztarész.* Az előtésztát a fennmaradt anyagokból készítjük. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt. Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük és bevagdossuk. 30 C fok körüli hőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk - nagyobbra, mint a vajas tészta -, és a vajas tésztarészt beburkoljuk az előtésztával. Hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk a kakaópor és a cukor keverékével. Feltekerjük, 2 cm vastag korongokat vágunk (nem kell megijedni, ha a cukrozott kakaópor kicsit kiszóródik a csigából ), ezeket lapjukkal elhelyezzük a sütőlemezen. Az elváló tésztacsík végét a sütemény alá hajtjuk. Tenyerünkkel kissé meglapítgatjuk a csigákat, kelesztjük és a tojással kenés után 220 fokos sütőben sütjük.
*ha ez így túl bonyolult, akkor lehet az egészet vajas tésztarész és előtészta nélkül egyben összegyúrni, dagasztani.
|