2009 március 11., szerda 19:27 |
|
Hozzávalók: |
A töltelékhez:* |
A tetejére: |
- 60 dkg liszt - 4 dkg élesztő - 2.5 dl langyos tej - 7.5 dkg cukor - 1 csipet só - 4 tojás - 10 dkg vaj |
- 4 lap fehér zselatin - 6 dl tej - 2 cs. van. cukor - 6 tojás sárgája - 10 dkg cukor - 3 dkg liszt |
- 10 dkg vaj - 10 dkg méz - 10 dkg (1 dl) habtejszín - 15 dkg levelesre vágott mandula |
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, és feloldjuk benne az élesztődarabokat. Az élesztőt a tejjel és egy kis liszttel a széléről elkeverjük. Megszórjuk cukorral, meghintjük liszttel, és lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.
A sót, a tojássárgáját és a vajat hozzáadjuk. Robotgéppel az összes hozzávalót kb. 5 perc alatt sima, selymes fényű tésztává dolgozzuk, amíg elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 30 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral egy tálban habosra keverjük, közben beledolgozzuk a lisztet. A forró vaníliás tejet apránként a tojáskrémhez keverjük. A lábosba töltjük és kevergetés közben, kislángon egyszer felforraljuk. A krémet levesszük a tűzről. A zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a forró krémben. Hagyjuk kihűlni.
A mandulás bevonathoz a vajat és a mézet egy kis lábosban felmelegítjük, és kicsit főzzük. A tejszínt belekeverjük és felforraljuk. A mandulát belekverjük és hűlni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mandulás masszát elsimítjuk a tésztán és a süteményt a sütőben 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vízszintesen elvágjuk, megtöltjük és felszeleteljük.
*ez egy adag krém, de ez a tésztamennyiség szerintem elbírja a dupla adag krémet is.
(1-2-3 és kész! Sütemények és torták c. könyvből)
|