2009 május 17., vasárnap 15:05 |
 |
Hozzávalók: |
- fél adag linzertészta - 40 dkg meggy - 30 dkg cukor - 2 szegfűszeg - 1 fahéjrúd - tejszínhab, ízlés szerint |
A meggyet megmossuk és kimagozzuk, 15 dkg cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjrúddal együtt egy lábasban felfőzzük, és kb 10 percig lassan forraljuk. Kidobjuk a szegfűszeget és a fahéjat. (Hogy ne kelljen vadászni, egy teatojásba szoktam belerakni a fűszereket és azt lógatom a meggyhez, egy mozdulattal kivehető, ha már nincs rá szükség)
1 evőkanál lisztet hideg vízzel kikeverünk, és besűrítjük vele a forrásban lévő meggyet. Hagyjuk kihűlni.
Összegyúrjuk a linzertésztát, kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába téve pereme is legyen. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (légkeveréses sütő 155 fok)
A meggyet a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges formájúra vágjuk, majd elrendezzük a meggy tetején. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Porcukorral meghintve, ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
|