Somlói galuska |
2009 július 23., csütörtök 22:05 | |||
A piskótalapokat megsütjük, amíg kihűl, elkészítjük a sárgakrémet: A tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk sé ráöntjük a tojásos pépre. Nagy lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjékből és a cukor másik feléből kemény habot verünk és a még forró sárgakrémbe lazán belekeverjük. A sárgakrémmel betöltjük a rummal meglocsolt piskótalapokat, amit rétegenként megszórunk a pörkölt dióval. Tetejét megkenjük tejszínhabbal, majd 6x6 cm-es kockákra vágjuk. (Ez nekem nem mindig sikerül, előfordul, hogy kihagyom.) Egy-egy kockát evőkanállal galuskára szaggatunk és tálkákba adagoljuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel (a fenti hozzávalókból ízlés szerinti mennyiséget összefőzünk, ha kihűlt, rummal ízesítjük), végül gazdagon díszítjük cukrozott tejszínhabbal. Dunszt Károly Cukrászati ismeretek c. könyvéből
|