Mandulapraliné fagylalt |
2009 augusztus 22., szombat 12:53 | |||
a mandulapralinéhoz: - 12,5 dkg kristálycukor - 10 dkg pörkölt mandula - 1.5 dl víz a fagyihoz: - 4 tojássárgája - 12.5 dkg kristálycukor - 1.5 dl tejszín - 1.5 dl tej - 2 dl magas zsírtartalmú natúr joghurt (nálam 3%-os) - 1 teáskanál vaníliaaroma A pralinéhoz lábosba öntöm a kristálycukrot a vízzel együtt, és kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztom a cukrot. Ezután nagyobb lángon addig hevítem a cukrot, míg aranybarnára karamellizálódik. A megpirult cukrot félrehúzom és elkeverem benne az egész mandulaszemeket. Sütőlapra öntöm a masszát és hagyom kihűlni, majd az aprítógéppel durvára töröm. A tojások sárgájából és a cukorból sűrű krémet keverek, a tejet és a tejszínt forráspontig melegítem, majd állandó keverés közepette egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm az egészet a lábasba és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Félrehúzom a tűzről, hozzákeverem a natúr joghurtot és a vaníliaaromát. Ha teljesen kihűlt, a fagyigépbe teszem és hagyom dolgozni. Az utolsó 5 percben apránként hozzákanalazom a durvára vágott mandulát. (Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)
|