2008 július 07., hétfő 20:39 |
Az eperlekvár befőzése jobb esetben május 28-a körül, rosszabb esetben június 8-a körül aktuális.
Hozzávalók: - 27kg eper - 4 kg cukor - 12 csomag quittin 3:1 - 55 db üveg (űrtartalmuk: 2-5 dl-ig) - folpack - szalicil - újságpapír
Összeszedjük a lakásban fellelelhető üres üvegeket. A kádat teleengedjük forró vízzel és jó sok mosogatószerrel, az üvegeket a kádba tesszük. Kisétálunk a piacra és hazacipeljük az epret. Hazamegyünk, az üvegeket forró vízzel alaposan kimossuk, a ráragasztott címkétől megszabadítjuk. Az epret megpucoljuk, megmossuk, lemérjük. Másfél kiló eperhez (amit botmixerrel kicsit összetörünk), hozzáadunk egy csomag quittint, jól összekeverjük és felforraljuk. Amikor forr, beleöntünk 25 dkg kristálycukrot és még 5 percig forraljuk. Ha rövidebb ideig tart a forralás, a leGvár inkább folyós lesz. (van, aki így szereti) A leGvárt üvegekbe kanalazzuk, tetejére folpackot teszünk, amire egy kis csipetnyi szalicilt szórunk. Jó szorosan rácsavarjuk a tetejét, az üveget néhány pillanatra fejreállítjuk, majd újságpapírba csomagoljuk és száraz dunsztba tesszük.
2-3 nap múlva: Az üvegeket kivesszük a dunsztból, kicsomagoljuk, a folpack szélét rövidre vágjuk. Az üvegeket felcímkézzük, a tetejére pedig epermintás anyagból "fedőt" szabunk és befőttes gumival/díszszalaggal a fedőre erősítjük.
|
|
|