2008 július 08., kedd 15:17 |
Ez a sütemény kerülhetett volna az "édesek" kategória alá is, de mivel csak karácsonykor (karácsony előtt 2-3 héttel) szoktam sütni, így inkább ide került. Ez az adag 1 kg lisztből van, rengeteg lesz belőle, elsőre érdemesebb mondjuk féladaggal kezdeni
Hozzávalók: - 80 dkg vaj (margarinnal nem kiváltható)* - 6 tojás sárgája - 50 dkg kristálycukor - fél citrom leve - 1 evőkanál rum - 1 kg liszt - 20 dkg apróra vágott dió A vajat a tojássárgájával jól elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Ezután a citrom levét, a rumot, a lisztet és ezzel is jól elkeverjük. A tésztát jól kidolgozzuk, 4 cipót formálunk belőle és kicsit pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, tetejüket tojásfehérjével megkenjük és a cukorral elkevert dióba fordítjuk. Sütőlapra helyezzük** (nem kell kenni) és világosra sütjük. Érdemes még melegen leszedni a kisült sütiket, de óvatosan, mert eléggé törik. Minél többet áll karácsony előtt, annál omlósabb lesz! * az eredeti receptben 60 dkg vajat írtak, de szerintem az kevés, nagyon törik úgy a tészta. ** sütőpapíros tepsibe tettem, úgy is jó :)
|