2024 április 19., péntek
NarancsleGvár Nyomtat Email
2008 július 29., kedd 21:44
A narancsleGvárban az a jó, hogy egész télen bármikor elkészíthető, így ha karácsonyi ajándéknak szánjuk is, nem kell az utolsó pillanatban, a nagy kapkodásban pepecselni vele.

narancsleGvar.jpg Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 2 db citrom
- néhány egész fahéj
- pár szegfűszeg
- 0.5 kg befőzőcukor

A narancsokat és a citromokat megpucoljuk úgy, hogy a fehér részük ne legyen a héján, apró csíkokra vágjuk és lobogó, forró vízben 10 percig forraljuk. Ezután a vizet leszűrjük (kiöntjük), újabb adag vízet forralunk és 4 percig főzzük. Leszűrjük, konyharuhán szétterítve megszárítjuk.

A narancsról és a citromról leszedjük a hártyát, egy edényben felfogjuk a levét és a húsát. (én ezt úgy csináltam, hogy egy kisebb vágódeszkán "filéztem" a gyümölcsöt, amit egy tál fölé tettem keresztbe. Így nem ment kárba a narancs leve és kevésbé ragadt utána a konyhapult. )

A fűszereket egy teatojásba tettem*, ezt belelógattam a narancslébe, hozzáadtam a befőzőcukrot (nettó 1 kg gyümölcshöz 1 csomag befőzőcukor), és kb. 8-10 perc alatt felforraltam, valamint a megfőtt héjakat is beletettem.
Üvegekbe rakni, lezárás után 5 percig fejtetőre állítani és kész is.

Az eredeti receptben 1 kg narancshoz 1 kg kristálycukrot írnak és 1 órai folyamatos főzést, nekem az enyém tűnik egyszerűbbnek és - az energiaárakat tekintve - olcsóbbnak. De akinek sok türelme van, próbálja ki!

* így nem kell a végén a fűszereket egyenként kiszedegetni. A leGvár megfőzhető a fűszerek nélkül is.

narancsleGvar1.jpg narancsleGvar2.jpg narancsleGvar3.jpg