2008 augusztus 12., kedd 20:17 |
 |
Hozzávalók: |
|
- 1 kg liszt - 1 kávéskanál szódabikarbóna - 3 tojás - 30 dkg kristálycukor - 30 dkg margarin - 1 citrom reszelt héja - 25 dkg méz - 1 cs Kotányi mézesfűszer |
Máz: - 2 tojásfehérje - 12 dkg porcukor - 1-2 csepp citromlé |
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük. A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.
4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk. Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet. Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.
Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.
(A receptért nagy köszönet E. kolleganőmnek )
|