2024 április 20., szombat
Feketeerdő torta Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 21:05
Ezt a receptet az egyik "Bibliámban" találtam, kis módosításokkal lett belőle egy nagyon szuper és finom torta. Az eredeti recept szerint ebből a mennyiségből egy 26 cm átmérőjű torta jön ki, én egy 18 cm-es tortát szoktam készíteni belőle. Zárójelben a nagyobb (szerintem 24 cm átmérőjű, a recept szerint 26 cm-es) tortához szükséges mennyiségeket találod.

feketeerdo_torta.jpg Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 (10) tojás
- 12 (20) dkg cukor
- 3 (5) dkg darált dió
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 5 (10) dkg csoki
- 6 (10) dkg vaj
- 4 (7.5) dkg liszt
- 7.5 (12.5) dkg piskótamorzsa
- sütőpapír
A töltelékhez:
- 3/4 (1) üveg meggybefőtt levével együtt
- 3 (4) dkg cukor
- fél rúd fahéj
- 1.5 (2) púpozott teáskanál étkezési keményítő
- 5 (7.5) dl tejszín
- 5 (6) dkg cukor
- cseresznyepálinka
- cukorszirup (elhagyható)
A díszítéshez:
- csokireszelék
- porcukor

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét vízfürdőben, a vajat mikróban felolvasztjuk. A fehérjékből a cukor 3/4-ével krémszerű habot verünk(itt most jobb eredményt érünk el, ha a cukrot az elején a fehérjéhez adjuk). A sárgáját a cukor kb 1/4 részével és a darált dióval egy edényben elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Az így kapott masszát habosra keverjük, amíg eredeti térfogatának a kétszeresét eléri. Az időközben megolvadt csokoládét a tojásos masszába csurgatjuk. Elkeverjük, míg a csoki teljesen össze nem olvad a sárgájával, majd hozzáadjuk a langyos vajat. A fehérje egyharmadát a masszához keverjük (itt már csak fakanállal keverjük a masszát, semmiképp sem robotgéppel). A maradék tojáshabot is hozzáöntjük, rászitáljuk a liszt-morzsa keveréket és óvatosan, széles mozdulatokkal elkeverjük, hogy a hab ne törjön!
A tésztát az előkészített tortaformába vagy tortagyűrűbe töltjük, felszínét kenőlappal elsimítjuk.
(Nálam ez úgy működik, hogy a tűzhely saját tepsijére ráteszek egy sütőpapírt, arra a tortakarikát (kapcsos tortaformánál csak a karikát használom, az alját nem. Amennyiben tortaformát használunk, az oldalát nem, csak az alját kell vékonyan kikenni és morzsával megszórni.)
190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

A krémhez a meggyet szűrőn lecsöpögtetjük, levét felfogjuk egy edénybe. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjrudat, felfőzzük, majd a fahéjat eltávolítjuk. A keményítőt kevés hideg vízbe keverjük és megkötjük vele a gyümölcslét, majd néhányszor felforraljuk. 10 (16) szem meggyet félreteszünk díszítésre, a többit a gyümölcsléhez adjuk és óvatosan megkeverjük, nehogy szétnyomódjanak. Mégegyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. (Én ezt általában előző este szoktam megcsinálni)
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.

Összeállítás:
A közben megsült és kihűlt piskótatésztát vízszintesen 3 lapra osztjuk. Az első lapot vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd egy habzsák és egy közepesen vastag (6-os vagy 8-as) nyomócső segítségével a külső peremére egy kört rajzolunk.A következő körben meggyeket rakunk a tortalapra egymás mellé, majd egy újabb tejszínhabos kör következik, és ezt addig folytatjuk, míg a torta közepére nem érünk.
Ráhelyezzük a következő tortalapot, azt is megkenjük vékonyan tejszínhabbal és vagy a fent leírtak szerint váltogatjuk a tejszínt a meggyel, vagy ellentétesen, mint az alsó.
A harmadik lapot is rátesszük, meglocsoljuk a cseresznyepálinkával (ezt lehet minden tortalapnál is, de ha gyerek is eszik a tortából, akkor érdemes megfontolni). A torta tetejét és oldalát is megkenem vékonyan tejszínhabbal, majd a csokoládéreszelékkel beszórjuk.
Peremét habpöttyökkel díszítjük, amikre egy-egy meggyet teszünk. A porcukrot a torta közepére szórjuk.

 

feketeerdo1.jpg feketeerdo2.jpg feketeerdo3.jpg feketeerdo4.jpg
feketeerdo5.jpg feketeerdo6.jpg feketeerdo7.jpg feketeerdo4.jpg