Túróval töltött kuglóf |
![]() |
![]() |
2008 augusztus 18., hétfő 09:19 | |||
a tésztához: - 1 cs. szárított vagy 1 db friss élesztő - 2.5 dl tej - 1 tojás - 15 dkg cukor - csipetnyi só - 10 dkg vaj/margarin - 60 dkg liszt A töltelékhez: - 10 dkg darált mogyoró - 1 tojás - 5 dkg cukor - 15 dkg tehéntúró - 2 ek. mogyorós nugátkrém - 1 tojássárgája - 1 kanál étkezési keményítő Az élesztőt egy nagyobb keverőtálban langyos tejjel feloldjuk, elkeverjük a tojással, cukorral, sóval és a lágy, krémes zsiradékkal. A lisztet átszitáljuk, először csak annyit dolgozzunk bele, hogy a masszát még keverni lehessen, aztán lisztezett gyúródeszkán a többi liszttel addig gyúrni, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. A tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a darált mogyorót egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd ha már teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és a cukorral. A túrót a nugáttal, tojássárgájával és a keményítővel simára keverjük. (Kb. mint a mogyorós túró rudi tölteléke) A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk. 10-12 részre osztjuk és egyenként nem túl vastag korongokat gyúrunk. egy-egy evőkanál tölteléket a közepére halmozunk, aztán összehajtjuk és a szélén összenyomkodjuk. A töltött tésztákat a kikent kuglófformába tesszük és előmelegített villanysütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán 50-60 percig sütjük.
|