2009 szeptember 20., vasárnap 19:24 |
|
Hozzávalók: |
- 25 dkg Hobbits keksz (nálam csokis volt) - 8 dkg vaj (nálam 10 dkg volt és "elbírta") - 50 dkg mascarpone - 6 dl tejszín - porcukor ízlés szerint - 2 cs zseléfix - 1 cs erdei gyümölcsmix
A torta oldalára: - szeletelt mandula/piskótamorzsa/babapiskóta félbevágva
|
A kekszet az aprítógépben "megdaráltam", a vajat megolvasztottam és hozzákevertem, majd belenyomkodtam egy tortaformába, 10 percig sütöttem kb. 180 fokon. A tejszínt habbá vertem, közben hozzáadtam a zseléfixet, a porcukrot. Óvatosan hozzákevertem a mascarponét. Amikor a torta "alja" kihűlt, beleöntöttem a krém felét, rá a gyümölcsmixet, majd a maradék krémet. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben, de az eredeti recept szerint 3-4 óra is elég neki.
Tálalás előtt díszítettem.
(Fakanál receptje)
Add a comment
|
2009 július 28., kedd 18:39 |
Hozzávalók: A piskótához: - 8 tojás - 15 dkg kristálycukor - 6 dkg liszt - 7.5 dkg darált dió - 3 dkg mandula - 7.5 dkg olvasztott csokoládé
A krémhez: - 40 dkg magas kakaótartalmú csokoládé - 40 dkg tejszín - 5 dkg marcipánmassza
A bevonáshoz: - 20 dkg csokoládé - 2 dl olaj
A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra keverem, a maradék 10 dekával a tojásfehérjét felverem. A tojássárgájás részhez hozzáadom az olvasztott csokoládét. A fehérjébe belekeverem a csokis-tojássárgájás masszát, végül a lisztet, diót, mandulát. Tortaformába töltve 190 fokon megsütöm.
A krémhez a tejszínt felforralom. A csokoládét - gőzfürdőben - megolvastom. Ha a tejszín forr, belekeverem a csokoládét. Pár pillanatig még főzöm, majd kihűtöm. A torta töltése előtt kihabosítom.
A marcipánmasszát kerekre nyújtom, de kisebbre, mint a tortaforma. Az alső szeletre ráhelyezem a marcipánt és rákenem a csokikrémet. Erre jön a következő piskótalap, majd újból csokikrém. Végül ráhelyezem az utolsó lapot.
A bevonáshoz használt olvasztott csokoládéhoz olajat keverek. Egyenletesen eloszlatom a tetején és hagyom, hogy lecsorogjon a csoki a torta és a tortaforma közé. Lehúzzuk róla a formát és az oldalán is szépe egyenletesen eloszlatom a mázt.
(Tv-paprika receptje)
Add a comment
|
2009 május 17., vasárnap 15:36 |
|
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához): |
- 6 tojásból piskótalap - kb. 60 dkg eper - 6 dl tejszín - 1 cs. (6 db) lapzselatin - 1 cs. piros tortazselatin - porcukor ízlés szerint - 5 dkg szeletelt mandula |
A 6 tojásból piskótát sütöttem, amikor kihűlt, 3 részre vágtam.
Az epret alaposan megmostam, a nagyobb szemeket (kb. a felét) félretettem, a kisebbeket pürésítem. Sűrű tésztaszűrőn átpasszírozom, hogy az apró magok ne zavarjanak (akit nem zavar, az ezt kihagyhatja), és a porcukorral a felvert tejszínhabhoz keverem.
A 6 lapot a tasak leírása szerint beáztattam, majd felmelegítem és ha kihűlt, az epres tejszínhez keverem. Kevés pihenő után az első piskótalapot visszahelyezem a formába, megkenem az epres tejszínhabbal, majd következő piskóta, tejszínhab, végül a 3. piskótalap. Azt is megkenem tejszínhabbal, de már csak vékonyan. Ha lehetőségem van rá egy éjszakára a hűtőbe teszem, ha nincs ennyi idő, akkor csak 2-3 órára. A félretett epreket "lapjában" 2-3 részre vágom, és elhelyezem a torta tetején. A piros tortazselatint a leírás szerint elkészítem, kicsit hűlni hagyom, majd szilikonecsettel rákenem az eprekre.
Óvatosan leveszem a kapcsos tortaformát, a torta oldalát megkenem a maradék epres tejszínnel, majd az időközben megpirított mandulával "bepanírozom".
Add a comment
|
2009 február 18., szerda 22:17 |
|
Hozzávalók: |
A bevonathoz: |
- 15 dkg fehér csokoládé - 2 bögre liszt - 2 teáskanál sütőpor - 1 bögre cukor - 2 lágyan felvert tojás - 20 dkg natúr joghurt - 5 dkg olvasztott vaj |
- 9 dkg fehér csokoládé - 1 evőkanál tejszín - 1-2 evőkanál fehér csokoládé reszelék a tálaláshoz* |
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kavargassuk, míg sima nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Tegyük egy edénybe a lisztet, sütőport, cukrot, tojást, joghurtot, valamint a vajat, s 5 percig - vagy míg a massza egynemű nem lesz - verjük. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd alaposan keverjük össze.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 24 cm-es gyűrűformába. 180 fokon 50 percig (tűpróbáig) süssük. Hagyjuk a süteményt 5 percig a formában állni, majd borítsuk tortarácsra és hagyjuk kihűlni.
A bevonathoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, adjuk hozzá a tejszínt*/. A bevonattal kenjük be a torta tetejét és az oldalait, majd szórjuk meg a reszelt fehér csokoládéval.
*a maradék fehér csokit úgy fordítjuk, hogy a sima fele legyen felfelé, és zöldséghámozóval "megpucoljuk".
**ha a csokoládé olvadás után "darabos", egy kevés vajat/margarint adjunk hozzá (akár többször is) és kevergessük, amíg újra folyékony nem lesz.
(Gabula András-Halmos Monika: Csokoládés csodák c. könyvéből)
Add a comment
|
2009 február 15., vasárnap 10:21 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - 22 cm-es tortaforma - 75 dkg túró - 22.5 dkg vaj - 12.5 dkg porcukor - 10 dkg kristálycukor - 6 dkg étkezési keményítő - 8 db tojás + 1 tojásfehérje (ami a linzertésztából marad) - só - reszelt citromhéj - 1 evőkanál van. cukor |
Amíg a tölteléket elkészítjük, a linzertésztát a hűtőben pihentetjük.
A vajat a porcukorral, a van. cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgáját, a túrót és a keményítőt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből a csipet sóval és a kristálycukorral habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a vajas keverékbe.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy tortaformát, úgy, hogy a tortaforma oldaláról kb. 1-2 centi tészta lelógjon (ha nem lóg le, akkor sem történik baj, de a tortaforma oldalán mindenképpen legyen tészta!). 5-6 percre az előmelegített sütőbe toljuk és kicsit megsütjük.
Amikor kivettük a sütőből, rögtön megkenjük tojásfehérjével, így a tészta később nem ázik el a túrós masszától. Beleöntjük a tölteléket, a tésztát ráhajtjuk a tetejére, és 160 fokon kb 70 percig sütjük. 40-45 perc sütés után a tortát lefedjük alufóliával és - amennyiben nem légkeveréses a sütőnk - résnyire nyitott ajtónál tovább sütjük.
Ha esetleg marad linzertészta, azt folpackba csomagolva bátran fagyasszuk le)
(A Tv Paprika receptje alapján)
Add a comment
|
2008 szeptember 22., hétfő 08:31 |
|
Hozzávalók: |
- 8 tojásos kakaós piskótatészta 20 cm-es tortaformában megsütve - 7 evőkanál liszt - 7 evőkanál cukor - 3 evőkanál kakaó - 4 dl tej - 25 dkg margarin - 1 üveg rumos meggy - 20 dkg étcsoki - 2-3 evőkanál olaj |
A lisztből, a cukorból és a kakaóból a tejjel sűrű krémet főzünk, majd félretesszük kihűlni. (jótanács: a krémet kézi habverővel kevergessük, különben nagy valószínűséggel csomós lesz). A margarint habosra keverjük, miközben apránként hozzáadjuk a csokikrémet, belekeverjük a leszűrt rumos meggyet.
A piskótát félbevágjuk, megkenjük a krémmel, a másik piskótát vágott felével felfelé tesszük a krémre*, az oldalán kinyomódott krémet elkenjük, a tortát rácsra tesszük. (alá egy tálcát vagy papírt teszünk).
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, és rácsorgatjuk a piskótára. Egy hosszú késsel elsimítjuk a csokit a piskótán, hagyjuk lefolyni az oldalán, azt is elkenjük, kipótoljuk.
Hűvös helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen. (nekem egy éjszakát állt, de gondolom, ehhez néhány óra is elegendő). A maradék krémet nyomózsákba tesszük, a torta tetejét rózsákkal és esetleg maradék meggyszemekkel díszítjük.
*bátrabbak próbálkozhatnak úgy is, hogy nem tesznek a tetejére piskótát, hanem a krémre öntik a csokoládét. Én nem mertem.
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 21:33 |
|
Hozzávalók: |
|
|
|
A tésztához: - 3 evőkanál kristálycukor - 6 dkg szobahőmérsékletű vaj - 1.5 tk reszelt citromhéj - 1 tojássárgája - 15 dkg liszt - 0.5 tk sütőpor - csipetnyi só |
vagy fél adag linzertészta: - 10 dkg porcukor - 20 dkg margarin - 30 dkg liszt - 1 tojássárgája |
A töltelékhez: - 50 dkg natúr krémsajt (nálam a Philadelphia light volt a befutó) - 20 dkg kristálycukor - 2 dl tejföl - 2 citrom reszelt héja - 2 lime héja reszelve - 1 citrom leve - 3 lime leve - 3 tojás |
A díszítéshez: kandírozott citrushéj, vagy: - 2 narancs - 1 citrom - 1 lime - 1 grapefruit - 30-40 dkg kristálycukor - 1 dl víz |
1. tészta: A sütőt előmelegítjük 165 fokra. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazni (csak az alját) és kibélelni sütőpapírral. A robotgéppel habosra keverjük a cukrot meg a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojássárgáját és simára keverjük. Az átszitált lisztet és sütőport, valamint a sót a vajas masszához öntjük. Addig gyúrjuk, míg morzsalékos nem lesz. Az egészet beletesszük a tortaformába, elsimítjuk, elnyomkodjuk és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Linzertészta: A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük.
A krémhez a krémsajtot simára keverjük és apránként hozzáadjuk a cukrot. Utána a tejfölt, a lime- és citromhéjat, majd a levüket. Ezután egyenként mehetnek bele a tojások is.
Amikor a massza egyenletesen sima, a tésztára öntjük. A tortaformát többször betekerjük alufóliába, nehogy a töltelék kicsorogjon, majd egy nagy tepsibe tesszük, melyet 1-2 ujjnyi magasan forróvízzel felöntünk és így toljuk be a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük, majd még 15 percet kicsit magasabb hőmérsékleten, hogy a közepe is szilárd legyen. (tűpróba) Miután megsült a formában, tortarácson hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.
A gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk (nálam a zöldségpucoló tökéletesen megfelelt erre a célra). Közepes hőfokon 15 dkg cukrot összeverünk 1 dl vízzel, forrásig hevítjük, majd amikor a cukor elolvadt, beletesszük a gyümölcsök héját, és lefedve 3 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Egy tálba cukrot öntünk és a megfőtt gyümölcshéjakat beletesszük. Alaposan megforgatjuk benne, majd egy alufóliával bélelt tálcára tesszük és szálakra választjuk. Tálaláskor a tortát a gyümölcshéjakkal díszítjük.
(netes kóborlásaim alatt találtam a receptet tavaly)
Saját kiegészítéseim: - Célszerű az előkészületekkor a tortaformát belemérni a nagy tepsibe, hogy ne akkor kelljen bosszankodni, amikor már benne van a torta, mert esetleg nincs akkora tepsink, amibe a forma belefér. - Nálam 250-275 fokon 2 órán keresztül sült a torta, de ez lehet, azért volt, mert - megítélésem szerint - a sütővel nem stimmel valami. Úgyhogy legközelebb egy másik sütőben is kipróbálom. - A maradék citromból, lime-ból és a gyümölcsök héjának cukrozásánál megmaradt cukorból remek limonádét lehet készíteni - Én egy 20 cm-es tortaformában sütöttem a tortát, a krémsajtból így 37.5 dkg fogyott, a cukorból 15 dkg, a tojásból 2, a többi hozzávalóból maradt az eredeti mennyiség, ennek ellenére nem lett nagyon savanyú.
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 21:05 |
Ezt a receptet az egyik "Bibliámban" találtam, kis módosításokkal lett belőle egy nagyon szuper és finom torta. Az eredeti recept szerint ebből a mennyiségből egy 26 cm átmérőjű torta jön ki, én egy 18 cm-es tortát szoktam készíteni belőle. Zárójelben a nagyobb (szerintem 24 cm átmérőjű, a recept szerint 26 cm-es) tortához szükséges mennyiségeket találod.
|
Hozzávalók: |
|
|
A tésztához: - 6 (10) tojás - 12 (20) dkg cukor - 3 (5) dkg darált dió - fél vaníliarúd kikapart belseje - 5 (10) dkg csoki - 6 (10) dkg vaj - 4 (7.5) dkg liszt - 7.5 (12.5) dkg piskótamorzsa - sütőpapír |
A töltelékhez: - 3/4 (1) üveg meggybefőtt levével együtt - 3 (4) dkg cukor - fél rúd fahéj - 1.5 (2) púpozott teáskanál étkezési keményítő - 5 (7.5) dl tejszín - 5 (6) dkg cukor - cseresznyepálinka - cukorszirup (elhagyható) |
A díszítéshez: - csokireszelék - porcukor |
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét vízfürdőben, a vajat mikróban felolvasztjuk. A fehérjékből a cukor 3/4-ével krémszerű habot verünk(itt most jobb eredményt érünk el, ha a cukrot az elején a fehérjéhez adjuk). A sárgáját a cukor kb 1/4 részével és a darált dióval egy edényben elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Az így kapott masszát habosra keverjük, amíg eredeti térfogatának a kétszeresét eléri. Az időközben megolvadt csokoládét a tojásos masszába csurgatjuk. Elkeverjük, míg a csoki teljesen össze nem olvad a sárgájával, majd hozzáadjuk a langyos vajat. A fehérje egyharmadát a masszához keverjük (itt már csak fakanállal keverjük a masszát, semmiképp sem robotgéppel). A maradék tojáshabot is hozzáöntjük, rászitáljuk a liszt-morzsa keveréket és óvatosan, széles mozdulatokkal elkeverjük, hogy a hab ne törjön! A tésztát az előkészített tortaformába vagy tortagyűrűbe töltjük, felszínét kenőlappal elsimítjuk. (Nálam ez úgy működik, hogy a tűzhely saját tepsijére ráteszek egy sütőpapírt, arra a tortakarikát (kapcsos tortaformánál csak a karikát használom, az alját nem. Amennyiben tortaformát használunk, az oldalát nem, csak az alját kell vékonyan kikenni és morzsával megszórni.) 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
A krémhez a meggyet szűrőn lecsöpögtetjük, levét felfogjuk egy edénybe. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjrudat, felfőzzük, majd a fahéjat eltávolítjuk. A keményítőt kevés hideg vízbe keverjük és megkötjük vele a gyümölcslét, majd néhányszor felforraljuk. 10 (16) szem meggyet félreteszünk díszítésre, a többit a gyümölcsléhez adjuk és óvatosan megkeverjük, nehogy szétnyomódjanak. Mégegyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. (Én ezt általában előző este szoktam megcsinálni) A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
Összeállítás: A közben megsült és kihűlt piskótatésztát vízszintesen 3 lapra osztjuk. Az első lapot vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd egy habzsák és egy közepesen vastag (6-os vagy 8-as) nyomócső segítségével a külső peremére egy kört rajzolunk.A következő körben meggyeket rakunk a tortalapra egymás mellé, majd egy újabb tejszínhabos kör következik, és ezt addig folytatjuk, míg a torta közepére nem érünk. Ráhelyezzük a következő tortalapot, azt is megkenjük vékonyan tejszínhabbal és vagy a fent leírtak szerint váltogatjuk a tejszínt a meggyel, vagy ellentétesen, mint az alsó. A harmadik lapot is rátesszük, meglocsoljuk a cseresznyepálinkával (ezt lehet minden tortalapnál is, de ha gyerek is eszik a tortából, akkor érdemes megfontolni). A torta tetejét és oldalát is megkenem vékonyan tejszínhabbal, majd a csokoládéreszelékkel beszórjuk. Peremét habpöttyökkel díszítjük, amikre egy-egy meggyet teszünk. A porcukrot a torta közepére szórjuk.
Add a comment
|
2008 július 29., kedd 23:13 |
Nem egyszerű és nem olcsó torta, de nagyon megéri a fáradtságot!
|
Hozzávalók: |
|
A tésztához: (2 lap lesz belőle) - 3 tojás - 10 dkg cukor - fél vaníliarúd kikapart belseje - késhegynyi só - 6 dkg liszt - 2 dkg kakaópor - 3 cl tej - 3 cl olaj
|
A mousse au chocolat-hoz: - 2 dl tejszín - 15 dkg tejcsokoládé - 1 cl cseresznyepálinka - 2 tojássárgája
|
A tejszínes gesztenyekrémhez: - 22 dkg gesztenyemassza - 3 dkg porcukor - 2 cl rum - 3,75 dl tejszín
|
A sütéshez: - 16 cm átmérőjű tortagyűrű - 24 cm átmérőjű tortagyűrű |
A díszítéshez: - 25 dkg gesztenyemassza - kevés vaníliás cukor - rum - 16 szem cseresznyebefőtt |
A mousse-t már előző nap elkészítjük: 5 cl tejszínt felfőzünk és állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a csokoládét. Hozzáadjuk a cseresznyepálinkát és lehűtjük. Gyorsan hozzáadjuk a habosra kikevert tojássárgáját, végül a maradék tejszínt, amit előbb ugyancsak felverünk. A kisebbik tortagyűrűt egy fóliával letakart tepsire állítjuk, szétterítjük benne a mousse-t, tetejét elsimítjuk, letakarjuk fóliával és egy éjszakára a mélyhűtőbe állítjuk. (én ezt a tortagyűrű saját aljával oldom meg, mert kicsi a hűtőm )
A tésztához a tojásokat hidegen felverjük a cukorral, a vaníliával és a késhegynyi sóval. A lisztet a kakóporral összekeverjük, állandó keverés mellett a masszába szitáljuk. A tejet elkeverjük az olajjal, felmelegítjük és a masszához keverjük. Egy tepsit sütőpapírral letakarunk, és két 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A masszát a körökbe terítjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt két tortalapot sütünk belőle. (lehet egyben is kisütni a tésztát és amikor kihűlt, akkor kettévágni, de emlékeim szerint akkor kicsit tömörebb tésztát kapunk). A kész tésztát porcukorral beszórt papírra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A másik lapot fóliába csomagoljuk és lefagyasztjuk.
A krémhez a gesztenyemasszába beledolgozzuk a porcukrot és a rumot, a tejszínt pedig felverjük. A zselatint vízfürdőben feloldjuk, csomómentesen a masszába dolgozzuk. Az így elkészített masszát a felvert tejszínhez adjuk.
A torta összeállításához kibéleljük fóliával a nagyobbik gyűrűt, beletesszük a tortalapot, és bespricceljük cherry brandyvel. A tejszínes gesztenyekrémet nyomócsőbe töltjük, megtöltjük vele a tészta és a gyűrű közötti üres részt. Kevés krémet a tészta tetejére is kenünk, majd ráborítjuk a fagyott mousse-t, amelyről lehúzzuk a fóliát. A gyűrű és a fólia könnyebben lehúzható, ha a mousse-t előbb kb 5 percre szobahőmérsékletre tesszük. Szétosztjuk rajta és körülötte a formában a maradék krémet, elsimítjuk, fóliával letakarjuk és kb 5-6 órára (amíg a gesztenyekrém meg nem fagy) mélyhűtőbe tesszük.
A díszítéshez kevés vaníliás cukorral és rummal ízesítjük a gesztenyemasszát. A fagyott tortáról levesszük a gyűrűt, a fóliát még rajta hagyjuk. A masszát gesztenyenyomón átpréseljük és a szálakat rögtön a tortára fektetjük. A lelógó szálak végét késsel kevagdossuk, lehúzzuk a fóliacsíkot és elrendezzük a tortán a cseresznyéket.
Add a comment
|
2008 június 19., csütörtök 19:33 |
Hozzávalók: |
|
- 1.5 csomag babapiskóta - 5 dl tej - 1 rumaroma - 50 dkg túró - 1 cs. van. cukor - 1 kanál citromlé |
- 25 dkg porcukor - 3 egész tojás - 25 dkg margarin - 2 zacskó (12 lap) tortazselatin - gyümölcs - tortadara/színes reszelék/szeletelt mandula
|
A tortaforma alját telerakjuk babapiskótával és meglocsoljuk 1 dl tej és a rumaroma keverékével.
1. tál: A túrót összetörjük, vaníliáscukorral és citromlével elkeverjük. 2. tál: A porcukrot, a tojássárgáját és a margarint habosra keverjük. 3. tál: 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A 3 tálat összekeverjük.
A 2 zacskó tortazselatint kevés vízzel összekeverjük csomómentesre, közben 4 dl tejet felforralunk és felengedjük a zselatinos vízzel. Forrón, ahogy felfort, mégegyet forralunk, majd langyosan a masszához keverjük. A felét beleteszem a tortaformába, és apróra vágott gyümölcsöt szórok rá. Beborítom a másik felével, tetejére tortadarát vagy színes reszeléket, vagy gyümölcsdíszítést teszek. Minimum 24 órát hagyom állni a hűtőben.
Ha nagyon "gazdag" túrótortát szeretnénk, verjünk habbá 3 dl tejszínt és adjuk a túróhoz.
Add a comment
|
|