2024 október 04., péntek
Mákos-almás pite Nyomtat Email
2011 szeptember 25., vasárnap 10:43
Mákos-almás pite Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg mák
- 10 dkg finomliszt
- 1 doboz natúr joghurt (175 g)
- fél csomag sütőpor
- 12 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 8 dkg margarin - megolvasztva
A töltelékhez:
- 50 dkg alma
- 1 ek margarin
- csipet fahéj
- csipet szegfűszeg
- 2-3 ek. méz

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, majd a margarinnal, a mézzel, és a fűszerekkel megpároljuk.

A tészta hozzávalóit egy tálban robotgéppel simára kavarjuk, és egy lisztezett-margarinozott formában (helyettesíthető sütőpapírral is!!) a felét elsimítjuk.
A tölteléket még melegen a tésztára borítjuk, majd a tészta másik felét elkenjük rajta.
Nem baj, ha nem borítja be az almát a tészta.
180 fokon 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük.


Megjegyzés: Szerintem ez egy elég kis adag, egy 20x20-as jénaiban sütöttem meg, de aki normál tepsiben süti, nyugodtan duplázza meg az adagot.

(Nők Lapja Konyha 2011 szeptemberi száma alapján)

Erősen gondolkodtat az ötlet, hogy a lisztet is lecseréljem mákra - így legalább lisztérzékenyek is megkóstolhatják


Add a comment
 
Csokis keksz Nyomtat Email
2009 augusztus 22., szombat 12:35
Hozzávalók:

- 35 dkg margarin/vaj
- 25 dkg porcukor

- 35 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- 1 tk. sütőpor
- 1 tábla csoki (elhagyható)

A margarint a porcukorral habosra keverem, egy másik edényben kimérem a száraz hozzávalókat és apránként a cukros margarinhoz adagolom.
Fél órára hűtőbe száműztem a keveréket, majd sütőpapíros tepsire kis golyókat formáltam, amit aztán villával lelapítottam.
200 fokon kb. 10 percig sütöm, majd hagytam kihűlni és csak ezután vettem le a sütőpapírról.
Ha kicsit tovább sül, akkor sincs gond, annyi történik, hogy nem puha lesz a keksz, hanem kicsit keményebb.

Ha nagyon extrát szeretnénk, akkor a csokit olvasszuk meg gőzben, és a kihűlt kekszek alját kenjük meg vele. (Enélkül is nagyon finom )

(okostojás receptje)

Add a comment
 
Átalakított Fiadone Nyomtat Email
2009 július 28., kedd 19:03

Hozzávalók:
- 6 tojás
- 20 dkg barna nádcukor
- 25 dkg ricotta*
- 25 dkg túró
- 5-6 szem nektarin
- 2 ek liszt
- 1 csipet só


A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a nádcukorral pár perc alatt krémes-habosra verem. Belekeverem a ricottát, a túrót, a sót és a lisztet. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós krémbe forgatok gyors mozdulatokkal 2 kanálnyit, a maradékot pedig óvatosan forgatom bele, ne törjem agyon a habot!  A nektarinokat vékony gerezdekre vágom és beleteszem a tésztába. Formába öntöm és 180 fokon 40-50 perc alatt megsütöm.

*első alkalommal ricottával készítettem, második alkalommal 50 dkg túróval, megmondom őszintén, én nem éreztem nagy különbséget a kettő között.

(Ízbolygó receptje alapján)



Add a comment
 
Somlói galuska Nyomtat Email
2009 július 23., csütörtök 22:05
Somlói Hozzávalók: Sárgakrémhez: Csokoládéöntet: Egyéb:
- 6 tojásból világos piskótalap
(6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt)
- 6 tojásból kakaós piskótalap
(6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó)
- 6 tojásból diós piskótalap
(6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg darált dió)
- 1 liter tej
- 15 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 1/2 rúd vanília
- tejszín
- cukor
- kakaópor/csokoládé
- pörkölt, vagdalt diódarabok
- rum
- cukrozott tejszínhab

A piskótalapokat megsütjük, amíg kihűl, elkészítjük a sárgakrémet: A tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk sé ráöntjük a tojásos pépre. Nagy lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjékből és a cukor másik feléből kemény habot verünk és a még forró sárgakrémbe lazán belekeverjük.

A sárgakrémmel betöltjük a rummal meglocsolt piskótalapokat, amit rétegenként megszórunk a pörkölt dióval. Tetejét megkenjük tejszínhabbal, majd 6x6 cm-es kockákra vágjuk. (Ez nekem nem mindig sikerül, előfordul, hogy kihagyom.)
Egy-egy kockát evőkanállal galuskára szaggatunk és tálkákba adagoljuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel (a fenti hozzávalókból ízlés szerinti mennyiséget összefőzünk, ha kihűlt, rummal ízesítjük), végül gazdagon díszítjük cukrozott tejszínhabbal.

Dunszt Károly Cukrászati ismeretek c. könyvéből


Add a comment
 
Meggyes linzer (Crostada di visciole) Nyomtat Email
2009 május 17., vasárnap 15:05
Meggyes linzer Hozzávalók:
- fél adag linzertészta
- 40 dkg meggy
- 30 dkg cukor
- 2 szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- tejszínhab, ízlés szerint
A meggyet megmossuk és kimagozzuk, 15 dkg cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjrúddal együtt egy lábasban felfőzzük, és kb 10 percig lassan forraljuk. Kidobjuk a szegfűszeget és a fahéjat. (Hogy ne kelljen vadászni, egy teatojásba szoktam belerakni a fűszereket és azt lógatom a meggyhez, egy mozdulattal kivehető, ha már nincs rá szükség)

1 evőkanál lisztet hideg vízzel kikeverünk, és besűrítjük vele a forrásban lévő meggyet. Hagyjuk kihűlni.

Összegyúrjuk a linzertésztát, kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába téve pereme is legyen. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (légkeveréses sütő 155 fok)

A meggyet a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges formájúra vágjuk, majd elrendezzük a meggy tetején. A sütőben kb. 35 percig sütjük.
Porcukorral meghintve, ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
Meggyes linzer Meggyes linzer Meggyes linzer


Add a comment
 
Deák-torta Nyomtat Email
2009 március 29., vasárnap 22:01

Hozzávalók:

- 9 tojásfehérje
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula (nálam ez 7.5 dkg dió és 7.5 dkg mandula keveréke volt)
- 0,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 1 kis üveg savanykás lekvár
- 8 dkg durvára darabolt dió

A bevonathoz:
- 15 dkg étcsoki
- 1 ek. vaj
- 2 ek. tejszín

A puha vajat habosra keverem 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a darált mandulát, a tejet és felváltva a lisztet, valamint a másik fél adag cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, 26 centis tortaformába (vagy egy 30x20 cm-es tepsibe) simítom a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben úgy 40 percig hagyom sülni.
Kicsit hagyom hűlni, de még melegen félbevágom, majd megkenem a lekvárral és megszórom a dióval, majd lefedem a másik tésztakoronggal. A csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztom, a végén belekeverem a tejszínt és a krémmel bevonom a tortát.

(Nemisbéka receptje alapján)



Add a comment
 
Krémes Nyomtat Email
2009 március 29., vasárnap 21:42
kremes.jpg Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg Ráma margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipetnyi só
Krém:
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 9 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 1.2 liter víz  (tej)
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta.
Ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket.
A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat.
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.

A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel (tejjel) csomómentesre keverjük.
Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet (tejet) forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.

Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig.
Rengeteg krém lesz belőle!
Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!

A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet.
A felső lapot (amelyik szebbre sikeredett) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
A kockák mentén felszeleteljük, s jól megszórjuk vaníliás porcukorral.

(Nassoló receptje)
Krémes Krémes Krémes
Krémes Krémes Krémes Krémes


Add a comment
 
Mandulás sütemény tejszínes vaníliakrémmel töltve Nyomtat Email
2009 március 11., szerda 19:27
Mandulás sütemény Hozzávalók: A töltelékhez:* A tetejére:
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2.5 dl langyos tej
- 7.5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 10 dkg vaj

- 4 lap fehér zselatin
- 6 dl tej
- 2 cs. van. cukor
- 6 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg liszt

- 10 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 10 dkg (1 dl) habtejszín
- 15 dkg levelesre vágott mandula

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, és feloldjuk benne az élesztődarabokat.
Az élesztőt a tejjel és egy kis liszttel a széléről elkeverjük. Megszórjuk cukorral, meghintjük liszttel, és lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.

A sót, a tojássárgáját és a vajat hozzáadjuk. Robotgéppel az összes hozzávalót kb. 5 perc alatt sima, selymes fényű tésztává dolgozzuk, amíg elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 30 percig kelesztjük.


Közben a töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral egy tálban habosra keverjük, közben beledolgozzuk a lisztet.
A forró vaníliás tejet apránként a tojáskrémhez keverjük. A lábosba töltjük és kevergetés közben, kislángon egyszer felforraljuk. A krémet levesszük a tűzről. A zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a forró krémben. Hagyjuk kihűlni.

A mandulás bevonathoz a vajat és a mézet egy kis lábosban felmelegítjük, és kicsit főzzük. A tejszínt belekeverjük és felforraljuk. A mandulát belekverjük és hűlni hagyjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mandulás masszát elsimítjuk a tésztán és a süteményt a sütőben 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vízszintesen elvágjuk, megtöltjük és felszeleteljük.

*ez egy adag krém, de ez a tésztamennyiség szerintem elbírja a dupla adag krémet is.

 

(1-2-3 és kész! Sütemények és torták c. könyvből)

Mandulás sütemény Mandulás sütemény
Mandulás sütemény Mandulás sütemény Mandulás sütemény Mandulás sütemény


Add a comment
 
Túrófánk Nyomtat Email
2009 február 11., szerda 23:55
Túrófánk Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 2 tojássárgája
- kevés só
- fél cs. sütőpor
- 12 dkg cukor
- olaj a sütéshez


A lisztet a vajjal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a túrót, a tojássárgáját, a sót, a sütőport és végül a cukrot. Jól összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsa-, vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Forró zsírban vagy olajban világosbarnára sütjük.

Fontos! Ügyelnünk kell a hőfokra, ha forró az olaj, a tészta külseje gyorsan sül, és belül nyers maad. Ha hideg olajba tesszük, sok zsiradékot szív magába a tészta.

turofank01.jpg turofank02.jpg turofank03.jpg turofank04.jpg


Add a comment
 
Kakaós csiga Nyomtat Email
2009 január 20., kedd 21:55
Kakaós csiga Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj + 1-2 dkg a kenéshez
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2.5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás a kenéshez

A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. Ez lesz a vajas tésztarész.*
Az előtésztát a fennmaradt anyagokból készítjük. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt.
Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük és bevagdossuk. 30 C fok körüli hőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük.
Ezután a tésztát kinyújtjuk - nagyobbra, mint a vajas tészta -, és a vajas tésztarészt beburkoljuk az előtésztával.
Hajtogatjuk.
A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk a kakaópor és a cukor keverékével. Feltekerjük, 2 cm vastag korongokat vágunk (nem kell megijedni, ha a cukrozott kakaópor kicsit kiszóródik a csigából ),  ezeket lapjukkal elhelyezzük a sütőlemezen. Az elváló tésztacsík végét a sütemény alá hajtjuk.
Tenyerünkkel kissé meglapítgatjuk a csigákat, kelesztjük és a tojással kenés után 220 fokos sütőben sütjük.

*ha ez így túl bonyolult, akkor lehet az egészet vajas tésztarész és előtészta nélkül egyben összegyúrni, dagasztani.

csiga01.jpg csiga02.jpg csiga03.jpg csiga04.jpg
csiga05.jpg csiga06.jpg csiga07.jpg csiga08.jpg
csiga9.jpg csiga10.jpg csiga11.jpg csiga12.jpg
csiga13.jpg csiga14.jpg csiga15.jpg


Add a comment
 
Fagylalt alaprecept Nyomtat Email
2008 december 19., péntek 00:22
Hozzávalók:
- 1/3 liter tej
- 1/2 liter tejszín
- 20 dkg cukor
- 4 vaníliarúd kikapart belseje
- csipet só
- 8 tojássárgája
- 4 egész tojás
- 4 dkg glukózszirup

A tejet felfőzzük a tejszínnel, 10 dkg cukorral, a vaníliával és a vaníliarúddal, valamint a sóval.
Közben időnként átkeverjük.
A tojássárgáját vízfürdőben felverjük az egész tojásokkal, és a maradék cukorral, s ha elkészült, kivesszük a vízből.
A forrásban lévő tejes keverékből kivesszük a vaníliarudat, majd a keveréket habverővel a tojásmasszába keverjük, amelyet ezután ismét vízfürdőbe helyezünk.
A habverőt fakanálra cserélve kevergetjük tovább a masszát, amelyet addig hevítünk, míg vékony bevonatot nem képez a kanálon.
Belekeverjük a glukózszirupot, az edényt kivesszük a vízfürdőből, azonnal áttesszük jeges vízbe és addig keverjük, amíg ki nem hűl.

Szűrőn átcsorgatjuk a krémet és eltávolítjuk belőle az esetleges összesűrsödött tojásfehérjeszálakat.
A masszát fagylaltgépbe töltjük és megfagyasztjuk.
Add a comment
 
Narancsos-mandulás omlós kocka Nyomtat Email
2008 december 18., csütörtök 23:53
Hozzávalók:
- 1 bögre szeletelt mandula
- 2 bögre finomliszt
- 24 dkg hideg vaj, feldarabolva
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre kukoricakeményítő
- 2 evőkanál reszelt narancshéj
- 1 teáskanál mandulakivonat

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenetlen sütőlapra szórjuk rá egy rétegben a mandula háromnegyedét. Gyakori kevergetés mellett pirítsük 6 perc alatt aranyszínűre. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Tegyük a pirított mandulaszeleteket konyhai robotgépbe, és aprítsuk durvára. Ezután öntsük a robotgépbe a lisztet, a vajat, a cukrot, a keményítőt, a narancshéjat és a mandulakivonatot. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Egy nagy, kikenetlen sütőlapon nyomkodjuk ki a tésztamasszát 25x20 cm-es, egyenletes vastagságú téglalappá. Karcoljunk a tésztába 3 cm-es négyzeteket.
Tegyünk 1-1 szeletet a megmaradt mandulából mindegyik négyzetre. Süssük 30-40 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul és nyomásra rugalmasnak bizonyul. Azonnal szeleteljük fel a süteményt a bemetszések mentén.
Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl.

Add a comment
 
Gyömbéres muffin narancsmázzal Nyomtat Email
2008 december 18., csütörtök 23:37
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 10 dkg friss gyömbér
- 20 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1/2 kávéskanál őrült gyömbér
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 csipet só
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 4 tojás
- 2-3 evőkanál tej

A mázhoz:
- 1 narancs
- 20 dkg porcukor

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és a muffintepsit kibéleljük papírral.
A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval.
A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba.
A muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, ezalatt elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és ebből 3 evőkanálnyit megmelegítünk a mikróban.
Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át a porcukorhoz adjuk, rászorjuk a reszelt narancshéjat, és sűrű mázat keverünk belőle.
A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk a mázzal.

(Stahl Judit receptje)

Add a comment
 
Málnás csokoládékarika Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 21:55
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 6 dkg lereselt csokoládébevonó
- 10 dkg pirított, darált mogyoró
- késhegynyi só
- egy citrom reszelt héja

A töltelékhez:
- 20 dkg málnalekvár

A bevonathoz:
- 20 dkg olvasztott tejcsokoládé-bevonó

A díszítéshez:
- 10 dkg karamellizált mogyoró

A tészta valamennyi hozzávalóját jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Lisztezett deszkán kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű gyűrűket szurkálunk ki belőle (a gyűrű közepén 2 cm-es legyen a lyuk). Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokon kb 12 perc alatt világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A málnalekvárt levágott sarkú zacskóba töltjük, és a gyűrűk felét bekenjük vele, majd összeragasztjuk a süteményeket. Tetejüket olvasztott tejcsokoládé-bevonóba merítjük, karamellizált mogyoróval díszítjük.

(A nagy csokoládékönyvből)

Add a comment
 
Kekszes muffin Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 21:37
Hozzávalók:
- 2.25 bögre liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 1+2/3 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 12 dkg puha vaj
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 3 tojásfehérje
- 1 bögre apróra morzsolt csokis keksz + valamennyi a díszítéshez
- 1 doboz (45 dkg) készen kapható vaníliamáz*

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan kenjük ki a muffinformákat, vagy béleljük ki őket muffinpapírral.

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a cukrot. Öntsük bele a tejet, a vajat és a vaníliaaromát, majd alacsony fokozaton 30 másodpercen keresztül dolgozzuk össze az alapanagokat. Ezután kapcsoljunk közepes fokozatra és keverjük tovább 2 percig. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, és ismét keverjük 2 percig. Keverjünk bele egy bögre összemorzsolt kekszet.

Egyenlően osszuk el a masszát az előkészített muffinformákba. Süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig. A sütőformában tegyük 10 percre hűlni süteményrácsra, majd vegyük ki a süteményeket, és a rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Vonjuk be a muffinok tetejét a vaníliamázzal, és szórjunk rá apróra morzsolt csokoládés kekszet.

*Vaníliamáz: tojásfehérjét keverjünk el porcukorral (nem habosra) és ízesítsük vaníliaaromával.

(A sütés bibliája c. könyvből)

Add a comment
 
Fehércsokis sárgabarackos zabpehelysüti Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 21:09
Hozzávalók:
- 18 dkg puha vaj vagy margarin
- 0.5 bögre kristálycukor és világosbarna cukor
- 1 tojás
- 1 bögre finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2.5 bögre zabpehely
- 1+2/3 bögre fehércsokoládé csepp vagy -darabka
- 3/4 bögre aszalt sárgabarack, feldarabolva

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat, a kristálycukorral és a barna cukorral. Alaposan dolgozzuk bele a tojást is. Keverjük hozzá a lisztet és a dszódabikarbónát, majd a zabpelyhet, a csokoládécseppeket és az aszalt sárgabarackot. Gyúrjunk 1-1 púpos teáskanálnyi masszából golyókat, amelyeket helyezzünk kikenetlen sütőlapra, elegendő helyet hagyva közöttük, mert szét fognak terülni.

Süssük 7-9 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul. Ne süssük túl! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tegyük át a süteményeket a sütőlapról rácsra. Várjuk meg, míg teljesen kihűl.

(A sütés bibliája c. könyvből)


Add a comment
 
Gesztenyés csillagok Nyomtat Email
2008 december 03., szerda 23:49
Hozzávalók:
- 7.5 dkg puha vaj
- 7.5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs
- 25 dkg mélyhűtött, felengedett gesztenyemassza
- 1.5 evőkanál liszt

A sütőt előmelegítjük 175 fokra és sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit.
Amíg a sütő bemelegszik, elkészítjük a tésztát. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Ezután ráreszeljük a narancs héját, belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát meg a lisztet és néhány perc alatt jól kidolgozzuk a géppel az egészet.
A habzsákra 1 csm-es csillagcsövet teszünk és apró csillagokat nyomunk a tésztából, egymástól úgy 3 cm-re.
12 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, leszedjük a tepsiről.

(Stahl Judit receptje)

Add a comment
 
Néró tea(apró)sütemény Nyomtat Email
2008 december 03., szerda 23:42
Néró aprósütemény Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 14 dkg porcukor
- 2.5 dkg kakaópor
- 1 dkg vaníliás cukor
- csipet só
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- lekvár
- zsírpapír (nem sütőpapír)
- olvasztott csokoládé

A tésztához a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Keverés mellett beleszitáljuk a lisztet.
A tepsit zsírpapírral kibéleljük, és 8-as fejjel ellátott nyomócsővel (nagyobb lyukú) egymástól megfelelő távolságra kis félgolyókat nyomunk.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.

A kész darabokat a papíron hagyjuk (nem fordítjuk meg őket). A süteményekre felmelegített lekvárt kenünk/nyomunk, összeállítjuk.
Olvasztott csokoládét csorgatunk rá (vékonyan) díszítésként.

(A nagy csokoládékönyv receptje alapján)

Néró aprósüti Néró aprósüti Néró aprósüti Néró aprósüti


Add a comment
 
Kalács Nyomtat Email
2008 november 20., csütörtök 22:03
kalacs.jpg Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- késhegynyi só
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 5-7 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 egész tojás a kenéshez

A tejet kevés cukoral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.

Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.

(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
kalacs1.jpg kalacs2.jpg kalacs3.jpg kalacs4.jpg kalacs5.jpg


Add a comment
 
Almás pite Nyomtat Email
2008 október 04., szombat 15:46
almaspite.jpg Hozzávalók:
- 1 adag linzertészta
- 2 kg alma
- fahéj
- sárgabaracklekvár
- kevés cukor
- tojás a kenéshez
- 4-5 dkg darált dió

A linzertésztát kb. 60-40%-ban ketté osztom, az almát megpucolom és lereszelem.
A tepsit kibélelem sütőpapírral. A tészta kisebbik felét kinyújtom, beleteszem a tepsibe és a sütőbe tolom, félig megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből, a felforrósított baracklekvárral megkenem, rászórom az időközben ledarált diót.

A reszelt almát (én reszelés után nem szoktam ízesíteni) kinyomkodom, ráteszem a tésztára, tetejét megszórom fahéjjal és egy kevés kristálycukorral, majd a linzertészta másik felével beborítom.

Az egész tojással megkenem a tetejét, villával kicsit megszurkálom, hogy a tészta teteje ne repedjen szét sütés közben a gőztől, majd a villával vékonyan átlós csíkokat húzok rá.

Visszateszem a sütőbe és 180 fokon megsütöm.

A szeletelést még melegen végezzük el, különben a tészta törni fog!

almaspite1.jpg almaspite2.jpg almaspite3.jpg almaspite4.jpg
almaspite5.jpg almaspite6.jpg almaspite7.jpg almaspite8.jpg


Add a comment
 
Rücskös tészta Nyomtat Email
2008 szeptember 17., szerda 22:02
rucskosteszta.jpg Hozzávalók:
- 1 adag linzertészta
- 15 dkg darált dió
- 3-4 evőkanál lekvár
- 5 dkg cukor
- a linzertésztából kimaradt tojásfehérjék

A tésztát kb. negyed órára betesszem a mélyhűtőbe, majd kizsírozott, lisztezett (sütőpapíros) tepsibe reszelem a felét.
A diót, a lekvárt, és a cukrot  összekeverem, hozzáadom a fehérjéből felvert habot, ráteszem a tésztára, majd ráreszelem a tészta másik felét és megsütöm.

rucskosteszta1.jpg rucskosteszta2.jpg rucskosteszta3.jpg rucskosteszta4.jpg
rucskosteszta5.jpg rucskosteszta6.jpg rucskosteszta7.jpg rucskosteszta8.jpg

 



Add a comment
 
Isler (Ishler) Nyomtat Email
2008 szeptember 13., szombat 09:47
ishler.jpg Hozzávalók:
- 1 adag linzertészta
- 12 dkg finomra őrölt olajos mag (dió/mogyoró/mandula)
- 10-15 dkg étcsoki
- savanykás lekvár

A tésztát a linzertésztánál leírtak szerint elkészítem, azzal a különbséggel, hogy az olajos magokat is hozzákeverem és úgy gyúrom össze. Kb. 6 mm vékonyra nyújtom a tésztát, sima szélű, kerek kiszúróval kiszúrom és megsütöm.

Amikor kihűlt, minden(!) lapocskát megkenek felmelegített lekvárral*, majd 2-2-t egymásra helyezek, a gőzfürdőben megolvasztott csokoládéba mártom, rácsra teszem, hagyom lecsöpögni, közepébe lapjában félbevágott fehér mandulát szúrunk (elhagyható),  majd fogyasztásig fémdobozban tárolom.

*azért kell a tetejüket is megkenni vékonyan lekvárral, hogy a csokoládé jobban "tapadjon".

ishler2.jpg ishler3.jpg


Add a comment
 
Linzerkoszorú Nyomtat Email
2008 szeptember 13., szombat 09:24
linzerkoszoru.jpg Hozzávalók:
- 1 adag linzertészta
- savanykás lekvár
- durvára vágott dió.

A tésztát kinyújtom, egyik felét a koszorúformával (közepe lyukas), másik felét a sima kiszúróval kiszúrom, a lyukas formákat megkenem tojással és megszórom durvára vágott dióval, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem és a 190 fokra előmelegített, enyhén gőzös sütőbe teszem, kb 10-15 perc alatt megsütöm.

Amikor a tészta kihűlt, az alsó lapokra felmelegített lekvárt kenek, ráhelyezem a diós koszorúkat, porcukorral megszórom, fogyasztásig fémdobozba teszem.

linzerkoszoru1.jpg


Add a comment
 
Linzertészta (alap) Nyomtat Email
2008 szeptember 13., szombat 09:08

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
- 1 citrom reszelt héja
- vaniliás cukor

A lisztet kimérem, átszitálom (fontos!), hozzáadom a felkockázott margarint, az átszitált porcukrot és a maradék hozzávalókat. Összegyúrom* (én a robotgépemmel szoktam, de ha nem elég erős a motorja, akkor inkább kézzel). Folpackba csomagolom, és a hűtőbe teszem kb. 1 órára. Lisztezett deszkán/asztalon kinyújtom és a recept további utasításai szerint felhasználom. (almás pite, ishler, linzerkoszorú, stbstbstb)

190 fokos, enyhén gőzös sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.

*eleinte úgy érzi az ember, hogy nem sikerült, mert csak morzsálódik, morzsálódik, de nem szabad feladni, ha tovább gyúrod, egyszercsak összeáll az egész. Tuti

linzerteszta1.jpg linzerteszta2.jpg


Add a comment
 
VKF XVIII. forduló - Túrós-meggyes süti Nyomtat Email
2008 augusztus 24., vasárnap 19:21

Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1-2 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- kb. 50 dkg magozott meggy

A tojások habját csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy másik tálban a túrót a tojások sárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a vanílás pudingport, a van. cukrot, a kristálycukorot és a tojások felvert habját.

Tepsibe öntjük, tetejére meggyet teszünk és 170-180 fokon kb. 60 percet (tűpróbáig) sütjük.

Megj.: Ennek a sütinek a "különlegessége" számomra abban rejlik, hogy a lisztet pudingporral helyettesítjük.
Szezontól függően a meggy természetesen bármilyen süteménnyel helyettesíthető, csak akkor a gyümölcs édességének megfelelően kell a kristálycukor mennyiségén változtatni.



Add a comment
 
Kakaós piskóta Nyomtat Email
2008 augusztus 18., hétfő 09:06
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 2 tejfölös pohár liszt
- 2 tejfölös pohár cukor
- 2 pohár tejföl
- 3-4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- kb. fél csomag sütőpor
- durvára darált dió, porcukor a tetejére (elhagyható)

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, az átszitált lisztet, sütőport és kakaóport és az egészet összekeverjük. Tepsibe öntjük - ha használunk diót, akkor a tetejére szórjuk -, és tűpróbáig (30-40 perc) sütjük.

Nagyon egyszerű, és a piskóta mindig magasra sikerül, nem esik össze

Add a comment
 
Fehér piskóta Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 21:49
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 2 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 2 dkg vaj megolvasztva
- 1 cs. vaníliás cukor
- citromhéj
- apróra vágott csoki, dió, ízlés szerint

A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg kemény nem lesz. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Óvatosan, hogy a hab ne törjön, elkeverjük, majd hozzáadjuk a csokit/diót (elhagyható).
Tűpróbáig sütjük.

Add a comment
 
Mogyorós-narancsos keksz Nyomtat Email
2008 július 30., szerda 01:12
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg puha vaj
- 30 dkg cukor
- 1 narancs
- 1 tojás
- 15 dkg mogyoró

A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával. Egy másik tálban a vajat a cukorral kikeverem, majd hozzáadom a tojást és azzal is alaposan kikeverem. A narancs héját belereszelem a vajas keverékbe, majd a narancs felének levét belecsurgatom a tálba és újra átkeverem a robotgéppel.
A mogyorót durvára töröm.
A liszt és a mogyoró 1/3-át beszórom a vajas tálba és fakanállal jól átkeverem. Ezután hozzáöntöm a maradék lisztet, mogyorót, és kézzel összegyúrom a tésztát. Az elkészült tésztát fél órára a hűtőbe teszem.

Ha letelt a fél óra, a tésztából 4 cm átmérőjű golyókat formálok, és sütőpapíros tepsire teszem őket, kellő távolságra egymástól. Kézzel (vagy egy pohár aljával) kicsit lenyomkodom a golyókat, és berakom a sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.

(Stahl Judit receptje)



Add a comment
 
Madeleine Nyomtat Email
2008 július 30., szerda 00:39
Nagyon egyszerű, bár kicsit pepecs, de isteni finom!

madeleine.jpg Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja


A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. A citrom héját a cukros tojásba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk az átszitált lisztet és óvatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat.

A kész tésztát 10-15 percre a hűtőbe tesszük - addig a madeleine formákat kivajazzuk (ha szilikon, akkor nem kell) - majd belekanalazzuk a horpadásokba és 10-15 perc alatt előmelegített, 190 fokos sütőben megsütjük.

Kb 18 darab lesz belőle, de én még dupla adag alatt nem úsztam meg. :)

(Stahl Judit receptje)

madeleine2.jpg madeleine3.jpg madeleine4.jpg


Add a comment
 
Lusta rétes Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 11:47

Hozzávalók:
- 30 dkg rétesliszt,
- 20 dkg porcukor,
- 1/2 cs. sütőpor

Töltelék:
- 50 dkg túró,
- gyümölcs (ízlés szerint, pl: 2 sárgabarack konzerv)
- 1 citrom reszelt héja,
- vaníliás cukor

Tetejére:
- 2,5 dl tej,
- 2 egész tojás,
- 1 kis pohár tejföl

A lisztet, porcukrot, sütőport összekeverjük, a felét vastagon margarinozott sütőpapírra öntöntjük, rátesszük a tölteléket, rá a maradék liszt-porcukor-sütőpor és az egészet leönteni a tej-tojás-tejföl keverékkel. 250 fokon kb. 1 órát sütni (vagy amíg a teteje szép barna nem lesz).



Add a comment
 
Erezett piskóta Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 11:39

Hozzávalók:
- 5 tojás
- 25 dkg porcukor,
- 25 dkg margarin,
- 1 dl tej,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 1 cs. sütőpor,
- 25 dkg liszt,
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tojássárgáját porcukorral és a margarinnal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül a felvert habot.
A tészta felét a tepsibe öntjük, másik feléhez hozzáadjuk a kakaót és a fehér tészta tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben 220 fokon tűpróbáig sütjük.



Add a comment
 
Nagyi meggyes piskótája Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 11:27

Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor (elhagyható)
- 80 dkg meggy (kimagozva, lecsepegtetve)

A margarint a cukorral habosra kavarjuk, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. A lisztet átszitáljuk a sütőporral és apránként a cukros masszához keverjük.
A tésztát a tepsibe öntjük, tetején elszórjuk a meggyet (ha előtte a gyümölcsöt liszttel megszórjuk, nem süllyed le az aljára), és forró sütőben (220-250 fok) túpróbáig sütjük.



Add a comment
 
Kavart diós/mákos – Az első sütim Nyomtat Email
2008 június 19., csütörtök 20:40

Hozzávalók:
- 1 bögre (2 dl) liszt,
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 1 bögre tisztított dió/mák (először lemérni, utána darálni),
- 1 evőkanál zsír
- 1 sütőpor
- 1 tojás

Mindezeket keverőtálban simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.



Add a comment
 
Orosz húsvéti kalács Nyomtat Email
2008 június 15., vasárnap 14:56
oroszkalacs.jpg
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 egész tojás + 1 a kenéshez
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg margarin (vaj) olvasztva
- só
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg cukor + 1-2 dkg a díszítéshez
- 1 evőkanál rum
- 5 dkg mandula + 1 dkg a díszítéshez

A lisztet összekeverjük a tejjel és az élesztővel.
Ha megkelt, beletesszük a tojásokat, az olvasztott vajat, a sót, a mazsolát, cukrot, rumot és a mandulát.
Jól kidolgozva 1.5-2 órát kelni hagyjuk.
Megfonjuk, tojással megkenjük, cukorral, mandulával meghintjük és kizsírozott tepsiben sárgásbarnára (tűpróbáig) sütjük.



Add a comment