2011 szeptember 25., vasárnap 10:43 |
|
Hozzávalók: |
|
A tésztához: - 10 dkg mák - 10 dkg finomliszt - 1 doboz natúr joghurt (175 g) - fél csomag sütőpor - 12 dkg cukor - csipet só - 1 tojás - 8 dkg margarin - megolvasztva |
A töltelékhez: - 50 dkg alma - 1 ek margarin - csipet fahéj - csipet szegfűszeg - 2-3 ek. méz
|
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, majd a margarinnal, a mézzel, és a fűszerekkel megpároljuk.
A tészta hozzávalóit egy tálban robotgéppel simára kavarjuk, és egy lisztezett-margarinozott formában (helyettesíthető sütőpapírral is!!) a felét elsimítjuk. A tölteléket még melegen a tésztára borítjuk, majd a tészta másik felét elkenjük rajta. Nem baj, ha nem borítja be az almát a tészta. 180 fokon 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük.
Megjegyzés: Szerintem ez egy elég kis adag, egy 20x20-as jénaiban sütöttem meg, de aki normál tepsiben süti, nyugodtan duplázza meg az adagot.
(Nők Lapja Konyha 2011 szeptemberi száma alapján)
Erősen gondolkodtat az ötlet, hogy a lisztet is lecseréljem mákra - így legalább lisztérzékenyek is megkóstolhatják Add a comment
|
2009 augusztus 22., szombat 12:35 |
Hozzávalók:
- 35 dkg margarin/vaj - 25 dkg porcukor
- 35 dkg liszt - 5 dkg kakaó - 1 tk. sütőpor - 1 tábla csoki (elhagyható)
A margarint a porcukorral habosra keverem, egy másik edényben kimérem a száraz hozzávalókat és apránként a cukros margarinhoz adagolom. Fél órára hűtőbe száműztem a keveréket, majd sütőpapíros tepsire kis golyókat formáltam, amit aztán villával lelapítottam. 200 fokon kb. 10 percig sütöm, majd hagytam kihűlni és csak ezután vettem le a sütőpapírról. Ha kicsit tovább sül, akkor sincs gond, annyi történik, hogy nem puha lesz a keksz, hanem kicsit keményebb.
Ha nagyon extrát szeretnénk, akkor a csokit olvasszuk meg gőzben, és a kihűlt kekszek alját kenjük meg vele. (Enélkül is nagyon finom )
(okostojás receptje)
Add a comment
|
2009 július 28., kedd 19:03 |
Hozzávalók: - 6 tojás - 20 dkg barna nádcukor - 25 dkg ricotta* - 25 dkg túró - 5-6 szem nektarin - 2 ek liszt - 1 csipet só
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a nádcukorral pár perc alatt krémes-habosra verem. Belekeverem a ricottát, a túrót, a sót és a lisztet. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós krémbe forgatok gyors mozdulatokkal 2 kanálnyit, a maradékot pedig óvatosan forgatom bele, ne törjem agyon a habot! A nektarinokat vékony gerezdekre vágom és beleteszem a tésztába. Formába öntöm és 180 fokon 40-50 perc alatt megsütöm.
*első alkalommal ricottával készítettem, második alkalommal 50 dkg túróval, megmondom őszintén, én nem éreztem nagy különbséget a kettő között.
(Ízbolygó receptje alapján)
Add a comment
|
2009 július 23., csütörtök 22:05 |
|
Hozzávalók: |
Sárgakrémhez: |
Csokoládéöntet: |
Egyéb: |
- 6 tojásból világos piskótalap (6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt) - 6 tojásból kakaós piskótalap (6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó) - 6 tojásból diós piskótalap (6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg darált dió) |
- 1 liter tej - 15 dkg liszt - 30 dkg cukor - 6 tojás - 1/2 rúd vanília
|
- tejszín - cukor - kakaópor/csokoládé |
- pörkölt, vagdalt diódarabok - rum - cukrozott tejszínhab
|
A piskótalapokat megsütjük, amíg kihűl, elkészítjük a sárgakrémet: A tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével. Hozzáadva a lisztet sima péppé keverjük. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk sé ráöntjük a tojásos pépre. Nagy lángon habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjékből és a cukor másik feléből kemény habot verünk és a még forró sárgakrémbe lazán belekeverjük.
A sárgakrémmel betöltjük a rummal meglocsolt piskótalapokat, amit rétegenként megszórunk a pörkölt dióval. Tetejét megkenjük tejszínhabbal, majd 6x6 cm-es kockákra vágjuk. (Ez nekem nem mindig sikerül, előfordul, hogy kihagyom.) Egy-egy kockát evőkanállal galuskára szaggatunk és tálkákba adagoljuk. Meglocsoljuk a csokoládéöntettel (a fenti hozzávalókból ízlés szerinti mennyiséget összefőzünk, ha kihűlt, rummal ízesítjük), végül gazdagon díszítjük cukrozott tejszínhabbal.
Dunszt Károly Cukrászati ismeretek c. könyvéből
Add a comment
|
2009 május 17., vasárnap 15:05 |
|
Hozzávalók: |
- fél adag linzertészta - 40 dkg meggy - 30 dkg cukor - 2 szegfűszeg - 1 fahéjrúd - tejszínhab, ízlés szerint |
A meggyet megmossuk és kimagozzuk, 15 dkg cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjrúddal együtt egy lábasban felfőzzük, és kb 10 percig lassan forraljuk. Kidobjuk a szegfűszeget és a fahéjat. (Hogy ne kelljen vadászni, egy teatojásba szoktam belerakni a fűszereket és azt lógatom a meggyhez, egy mozdulattal kivehető, ha már nincs rá szükség)
1 evőkanál lisztet hideg vízzel kikeverünk, és besűrítjük vele a forrásban lévő meggyet. Hagyjuk kihűlni.
Összegyúrjuk a linzertésztát, kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába téve pereme is legyen. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (légkeveréses sütő 155 fok)
A meggyet a tésztára simítjuk. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges formájúra vágjuk, majd elrendezzük a meggy tetején. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Porcukorral meghintve, ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
Add a comment
|
2009 március 29., vasárnap 22:01 |
Hozzávalók:
- 9 tojásfehérje - 15 dkg vaj - 20 dkg porcukor - 15 dkg darált mandula (nálam ez 7.5 dkg dió és 7.5 dkg mandula keveréke volt) - 0,5 dl tej - 1 csomag vaníliás cukor - 15 dkg liszt - 1 kis üveg savanykás lekvár - 8 dkg durvára darabolt dió
A bevonathoz: - 15 dkg étcsoki - 1 ek. vaj - 2 ek. tejszín
A puha vajat habosra keverem 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a darált mandulát, a tejet és felváltva a lisztet, valamint a másik fél adag cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, 26 centis tortaformába (vagy egy 30x20 cm-es tepsibe) simítom a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben úgy 40 percig hagyom sülni. Kicsit hagyom hűlni, de még melegen félbevágom, majd megkenem a lekvárral és megszórom a dióval, majd lefedem a másik tésztakoronggal. A csokit és a vajat gőz fölött összeolvasztom, a végén belekeverem a tejszínt és a krémmel bevonom a tortát.
(Nemisbéka receptje alapján)
Add a comment
|
2009 március 29., vasárnap 21:42 |
|
Hozzávalók: |
|
Tészta: - 25 dkg liszt - 15 dkg Ráma margarin - 1 tojássárgája - 1 dl tejföl - 1 evőkanál ecet - csipetnyi só |
Krém: - 4 csomag vaníliás pudingpor - 10 dkg cukor - 9 tojás fehérje - 20 dkg porcukor - 1.2 liter víz (tej)
|
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta. Ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket. A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.
A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel (tejjel) csomómentesre keverjük. Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet (tejet) forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.
Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig. Rengeteg krém lesz belőle! Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!
A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet. A felső lapot (amelyik szebbre sikeredett) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt. A kockák mentén felszeleteljük, s jól megszórjuk vaníliás porcukorral.
(Nassoló receptje)
Add a comment
|
2009 március 11., szerda 19:27 |
|
Hozzávalók: |
A töltelékhez:* |
A tetejére: |
- 60 dkg liszt - 4 dkg élesztő - 2.5 dl langyos tej - 7.5 dkg cukor - 1 csipet só - 4 tojás - 10 dkg vaj |
- 4 lap fehér zselatin - 6 dl tej - 2 cs. van. cukor - 6 tojás sárgája - 10 dkg cukor - 3 dkg liszt |
- 10 dkg vaj - 10 dkg méz - 10 dkg (1 dl) habtejszín - 15 dkg levelesre vágott mandula |
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, és feloldjuk benne az élesztődarabokat. Az élesztőt a tejjel és egy kis liszttel a széléről elkeverjük. Megszórjuk cukorral, meghintjük liszttel, és lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.
A sót, a tojássárgáját és a vajat hozzáadjuk. Robotgéppel az összes hozzávalót kb. 5 perc alatt sima, selymes fényű tésztává dolgozzuk, amíg elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 30 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral egy tálban habosra keverjük, közben beledolgozzuk a lisztet. A forró vaníliás tejet apránként a tojáskrémhez keverjük. A lábosba töltjük és kevergetés közben, kislángon egyszer felforraljuk. A krémet levesszük a tűzről. A zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a forró krémben. Hagyjuk kihűlni.
A mandulás bevonathoz a vajat és a mézet egy kis lábosban felmelegítjük, és kicsit főzzük. A tejszínt belekeverjük és felforraljuk. A mandulát belekverjük és hűlni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mandulás masszát elsimítjuk a tésztán és a süteményt a sütőben 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vízszintesen elvágjuk, megtöltjük és felszeleteljük.
*ez egy adag krém, de ez a tésztamennyiség szerintem elbírja a dupla adag krémet is.
(1-2-3 és kész! Sütemények és torták c. könyvből)
Add a comment
|
2009 február 11., szerda 23:55 |
|
Hozzávalók: |
- 25 dkg liszt - 20 dkg vaj - 25 dkg túró - 2 tojássárgája - kevés só - fél cs. sütőpor - 12 dkg cukor - olaj a sütéshez |
A lisztet a vajjal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a túrót, a tojássárgáját, a sót, a sütőport és végül a cukrot. Jól összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsa-, vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Forró zsírban vagy olajban világosbarnára sütjük.
Fontos! Ügyelnünk kell a hőfokra, ha forró az olaj, a tészta külseje gyorsan sül, és belül nyers maad. Ha hideg olajba tesszük, sok zsiradékot szív magába a tészta.
Add a comment
|
2009 január 20., kedd 21:55 |
|
Hozzávalók: |
- 50 dkg liszt - 30 dkg vaj + 1-2 dkg a kenéshez - 5 dkg porcukor - 2 dkg élesztő - 1 dkg só - 2.5 dl tej - 2 tojás sárgája - 1 egész tojás a kenéshez |
A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. Ez lesz a vajas tésztarész.* Az előtésztát a fennmaradt anyagokból készítjük. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt. Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük és bevagdossuk. 30 C fok körüli hőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk - nagyobbra, mint a vajas tészta -, és a vajas tésztarészt beburkoljuk az előtésztával. Hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk a kakaópor és a cukor keverékével. Feltekerjük, 2 cm vastag korongokat vágunk (nem kell megijedni, ha a cukrozott kakaópor kicsit kiszóródik a csigából ), ezeket lapjukkal elhelyezzük a sütőlemezen. Az elváló tésztacsík végét a sütemény alá hajtjuk. Tenyerünkkel kissé meglapítgatjuk a csigákat, kelesztjük és a tojással kenés után 220 fokos sütőben sütjük.
*ha ez így túl bonyolult, akkor lehet az egészet vajas tésztarész és előtészta nélkül egyben összegyúrni, dagasztani.
Add a comment
|
2008 december 19., péntek 00:22 |
Hozzávalók: - 1/3 liter tej - 1/2 liter tejszín - 20 dkg cukor - 4 vaníliarúd kikapart belseje - csipet só - 8 tojássárgája - 4 egész tojás - 4 dkg glukózszirup
A tejet felfőzzük a tejszínnel, 10 dkg cukorral, a vaníliával és a vaníliarúddal, valamint a sóval. Közben időnként átkeverjük. A tojássárgáját vízfürdőben felverjük az egész tojásokkal, és a maradék cukorral, s ha elkészült, kivesszük a vízből. A forrásban lévő tejes keverékből kivesszük a vaníliarudat, majd a keveréket habverővel a tojásmasszába keverjük, amelyet ezután ismét vízfürdőbe helyezünk. A habverőt fakanálra cserélve kevergetjük tovább a masszát, amelyet addig hevítünk, míg vékony bevonatot nem képez a kanálon. Belekeverjük a glukózszirupot, az edényt kivesszük a vízfürdőből, azonnal áttesszük jeges vízbe és addig keverjük, amíg ki nem hűl.
Szűrőn átcsorgatjuk a krémet és eltávolítjuk belőle az esetleges összesűrsödött tojásfehérjeszálakat. A masszát fagylaltgépbe töltjük és megfagyasztjuk. Add a comment
|
2008 december 18., csütörtök 23:53 |
Hozzávalók: - 1 bögre szeletelt mandula - 2 bögre finomliszt - 24 dkg hideg vaj, feldarabolva - 1/2 bögre cukor - 1/2 bögre kukoricakeményítő - 2 evőkanál reszelt narancshéj - 1 teáskanál mandulakivonat
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenetlen sütőlapra szórjuk rá egy rétegben a mandula háromnegyedét. Gyakori kevergetés mellett pirítsük 6 perc alatt aranyszínűre. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Tegyük a pirított mandulaszeleteket konyhai robotgépbe, és aprítsuk durvára. Ezután öntsük a robotgépbe a lisztet, a vajat, a cukrot, a keményítőt, a narancshéjat és a mandulakivonatot. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Egy nagy, kikenetlen sütőlapon nyomkodjuk ki a tésztamasszát 25x20 cm-es, egyenletes vastagságú téglalappá. Karcoljunk a tésztába 3 cm-es négyzeteket. Tegyünk 1-1 szeletet a megmaradt mandulából mindegyik négyzetre. Süssük 30-40 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul és nyomásra rugalmasnak bizonyul. Azonnal szeleteljük fel a süteményt a bemetszések mentén. Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl.
Add a comment
|
2008 december 18., csütörtök 23:37 |
Hozzávalók 12 darabhoz: - 10 dkg friss gyömbér - 20 dkg liszt - 1 kávéskanál sütőpor - 1/2 kávéskanál őrült gyömbér - 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió - 1 csipet só - 20 dkg puha vaj - 10 dkg cukor - 10 dkg barna cukor - 4 tojás - 2-3 evőkanál tej
A mázhoz: - 1 narancs - 20 dkg porcukor
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és a muffintepsit kibéleljük papírral. A tésztához a gyömbért meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, az őrölt gyömbérrel, a szerecsendióval meg a sóval. A puha vajat egy nagy tálban robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjük a kétféle cukorral, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben hozzákeverjük a gyömbéres lisztet. A tésztát ezután kevés tejjel hígabbá tesszük és arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba. A muffinok 20-25 perc alatt megsülnek, ezalatt elkészítjük a narancsos mázat. A narancs héját megreszeljük, kifacsarjuk a levét, és ebből 3 evőkanálnyit megmelegítünk a mikróban. Ezután a meleg narancslevet teaszűrőn át a porcukorhoz adjuk, rászorjuk a reszelt narancshéjat, és sűrű mázat keverünk belőle. A megsült, kihűlt muffinok tetejét gazdagon bevonjuk a mázzal.
(Stahl Judit receptje)
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 21:55 |
Hozzávalók: - 25 dkg liszt - 15 dkg vaj - 3 tojássárgája - 20 dkg porcukor - 6 dkg lereselt csokoládébevonó - 10 dkg pirított, darált mogyoró - késhegynyi só - egy citrom reszelt héja
A töltelékhez: - 20 dkg málnalekvár
A bevonathoz: - 20 dkg olvasztott tejcsokoládé-bevonó
A díszítéshez: - 10 dkg karamellizált mogyoró
A tészta valamennyi hozzávalóját jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Lisztezett deszkán kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű gyűrűket szurkálunk ki belőle (a gyűrű közepén 2 cm-es legyen a lyuk). Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokon kb 12 perc alatt világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A málnalekvárt levágott sarkú zacskóba töltjük, és a gyűrűk felét bekenjük vele, majd összeragasztjuk a süteményeket. Tetejüket olvasztott tejcsokoládé-bevonóba merítjük, karamellizált mogyoróval díszítjük.
(A nagy csokoládékönyvből)
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 21:37 |
Hozzávalók: - 2.25 bögre liszt - 1 evőkanál sütőpor - 0.5 teáskanál só - 1+2/3 bögre cukor - 1 bögre tej - 12 dkg puha vaj - 2 teáskanál vaníliaaroma - 3 tojásfehérje - 1 bögre apróra morzsolt csokis keksz + valamennyi a díszítéshez - 1 doboz (45 dkg) készen kapható vaníliamáz*
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan kenjük ki a muffinformákat, vagy béleljük ki őket muffinpapírral.
Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a cukrot. Öntsük bele a tejet, a vajat és a vaníliaaromát, majd alacsony fokozaton 30 másodpercen keresztül dolgozzuk össze az alapanagokat. Ezután kapcsoljunk közepes fokozatra és keverjük tovább 2 percig. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, és ismét keverjük 2 percig. Keverjünk bele egy bögre összemorzsolt kekszet.
Egyenlően osszuk el a masszát az előkészített muffinformákba. Süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig. A sütőformában tegyük 10 percre hűlni süteményrácsra, majd vegyük ki a süteményeket, és a rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Vonjuk be a muffinok tetejét a vaníliamázzal, és szórjunk rá apróra morzsolt csokoládés kekszet.
*Vaníliamáz: tojásfehérjét keverjünk el porcukorral (nem habosra) és ízesítsük vaníliaaromával.
(A sütés bibliája c. könyvből)
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 21:09 |
Hozzávalók: - 18 dkg puha vaj vagy margarin - 0.5 bögre kristálycukor és világosbarna cukor - 1 tojás - 1 bögre finomliszt - 1 teáskanál szódabikarbóna - 2.5 bögre zabpehely - 1+2/3 bögre fehércsokoládé csepp vagy -darabka - 3/4 bögre aszalt sárgabarack, feldarabolva
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat, a kristálycukorral és a barna cukorral. Alaposan dolgozzuk bele a tojást is. Keverjük hozzá a lisztet és a dszódabikarbónát, majd a zabpelyhet, a csokoládécseppeket és az aszalt sárgabarackot. Gyúrjunk 1-1 púpos teáskanálnyi masszából golyókat, amelyeket helyezzünk kikenetlen sütőlapra, elegendő helyet hagyva közöttük, mert szét fognak terülni.
Süssük 7-9 percig, vagy amíg világosbarnára nem pirul. Ne süssük túl! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tegyük át a süteményeket a sütőlapról rácsra. Várjuk meg, míg teljesen kihűl.
(A sütés bibliája c. könyvből)
Add a comment
|
2008 december 03., szerda 23:49 |
Hozzávalók: - 7.5 dkg puha vaj - 7.5 dkg porcukor - 1 tojás - 1 narancs - 25 dkg mélyhűtött, felengedett gesztenyemassza - 1.5 evőkanál liszt
A sütőt előmelegítjük 175 fokra és sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. Amíg a sütő bemelegszik, elkészítjük a tésztát. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Ezután ráreszeljük a narancs héját, belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát meg a lisztet és néhány perc alatt jól kidolgozzuk a géppel az egészet. A habzsákra 1 csm-es csillagcsövet teszünk és apró csillagokat nyomunk a tésztából, egymástól úgy 3 cm-re. 12 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, leszedjük a tepsiről.
(Stahl Judit receptje)
Add a comment
|
2008 december 03., szerda 23:42 |
|
Hozzávalók: |
- 25 dkg vaj - 14 dkg porcukor - 2.5 dkg kakaópor - 1 dkg vaníliás cukor - csipet só - 2 tojás - 20 dkg liszt - lekvár - zsírpapír (nem sütőpapír) - olvasztott csokoládé |
A tésztához a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Keverés mellett beleszitáljuk a lisztet. A tepsit zsírpapírral kibéleljük, és 8-as fejjel ellátott nyomócsővel (nagyobb lyukú) egymástól megfelelő távolságra kis félgolyókat nyomunk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.
A kész darabokat a papíron hagyjuk (nem fordítjuk meg őket). A süteményekre felmelegített lekvárt kenünk/nyomunk, összeállítjuk. Olvasztott csokoládét csorgatunk rá (vékonyan) díszítésként.
(A nagy csokoládékönyv receptje alapján)
Add a comment
|
2008 november 20., csütörtök 22:03 |
|
Hozzávalók: |
|
- 50 dkg liszt - 3 dl tej - 2,5 dkg élesztő - késhegynyi só - 1 egész tojás
|
- 1 tojássárgája - 5-7 evőkanál cukor - 5 dkg vaj - 1 egész tojás a kenéshez |
A tejet kevés cukoral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.
Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.
(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
Add a comment
|
2008 október 04., szombat 15:46 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - 2 kg alma - fahéj - sárgabaracklekvár - kevés cukor - tojás a kenéshez - 4-5 dkg darált dió |
A linzertésztát kb. 60-40%-ban ketté osztom, az almát megpucolom és lereszelem. A tepsit kibélelem sütőpapírral. A tészta kisebbik felét kinyújtom, beleteszem a tepsibe és a sütőbe tolom, félig megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből, a felforrósított baracklekvárral megkenem, rászórom az időközben ledarált diót.
A reszelt almát (én reszelés után nem szoktam ízesíteni) kinyomkodom, ráteszem a tésztára, tetejét megszórom fahéjjal és egy kevés kristálycukorral, majd a linzertészta másik felével beborítom.
Az egész tojással megkenem a tetejét, villával kicsit megszurkálom, hogy a tészta teteje ne repedjen szét sütés közben a gőztől, majd a villával vékonyan átlós csíkokat húzok rá.
Visszateszem a sütőbe és 180 fokon megsütöm.
A szeletelést még melegen végezzük el, különben a tészta törni fog!
Add a comment
|
2008 szeptember 17., szerda 22:02 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - 15 dkg darált dió - 3-4 evőkanál lekvár - 5 dkg cukor - a linzertésztából kimaradt tojásfehérjék |
A tésztát kb. negyed órára betesszem a mélyhűtőbe, majd kizsírozott, lisztezett (sütőpapíros) tepsibe reszelem a felét. A diót, a lekvárt, és a cukrot összekeverem, hozzáadom a fehérjéből felvert habot, ráteszem a tésztára, majd ráreszelem a tészta másik felét és megsütöm.
Add a comment
|
2008 szeptember 13., szombat 09:47 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - 12 dkg finomra őrölt olajos mag (dió/mogyoró/mandula) - 10-15 dkg étcsoki - savanykás lekvár |
A tésztát a linzertésztánál leírtak szerint elkészítem, azzal a különbséggel, hogy az olajos magokat is hozzákeverem és úgy gyúrom össze. Kb. 6 mm vékonyra nyújtom a tésztát, sima szélű, kerek kiszúróval kiszúrom és megsütöm.
Amikor kihűlt, minden(!) lapocskát megkenek felmelegített lekvárral*, majd 2-2-t egymásra helyezek, a gőzfürdőben megolvasztott csokoládéba mártom, rácsra teszem, hagyom lecsöpögni, közepébe lapjában félbevágott fehér mandulát szúrunk (elhagyható), majd fogyasztásig fémdobozban tárolom.
*azért kell a tetejüket is megkenni vékonyan lekvárral, hogy a csokoládé jobban "tapadjon".
Add a comment
|
2008 szeptember 13., szombat 09:24 |
|
Hozzávalók: |
- 1 adag linzertészta - savanykás lekvár - durvára vágott dió. |
A tésztát kinyújtom, egyik felét a koszorúformával (közepe lyukas), másik felét a sima kiszúróval kiszúrom, a lyukas formákat megkenem tojással és megszórom durvára vágott dióval, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem és a 190 fokra előmelegített, enyhén gőzös sütőbe teszem, kb 10-15 perc alatt megsütöm.
Amikor a tészta kihűlt, az alsó lapokra felmelegített lekvárt kenek, ráhelyezem a diós koszorúkat, porcukorral megszórom, fogyasztásig fémdobozba teszem.
Add a comment
|
2008 szeptember 13., szombat 09:08 |
Hozzávalók: - 60 dkg liszt - 40 dkg margarin - 20 dkg porcukor - 2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez - 1 citrom reszelt héja - vaniliás cukor
A lisztet kimérem, átszitálom (fontos!), hozzáadom a felkockázott margarint, az átszitált porcukrot és a maradék hozzávalókat. Összegyúrom* (én a robotgépemmel szoktam, de ha nem elég erős a motorja, akkor inkább kézzel). Folpackba csomagolom, és a hűtőbe teszem kb. 1 órára. Lisztezett deszkán/asztalon kinyújtom és a recept további utasításai szerint felhasználom. (almás pite, ishler, linzerkoszorú, stbstbstb)
190 fokos, enyhén gőzös sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.
*eleinte úgy érzi az ember, hogy nem sikerült, mert csak morzsálódik, morzsálódik, de nem szabad feladni, ha tovább gyúrod, egyszercsak összeáll az egész. Tuti
Add a comment
|
2008 augusztus 24., vasárnap 19:21 |
Hozzávalók: - 50 dkg túró - 3 tojás - 2 csomag vaníliás pudingpor - 1-2 cs. vaníliás cukor - 20 dkg cukor - kb. 50 dkg magozott meggy
A tojások habját csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy másik tálban a túrót a tojások sárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a vanílás pudingport, a van. cukrot, a kristálycukorot és a tojások felvert habját.
Tepsibe öntjük, tetejére meggyet teszünk és 170-180 fokon kb. 60 percet (tűpróbáig) sütjük.
Megj.: Ennek a sütinek a "különlegessége" számomra abban rejlik, hogy a lisztet pudingporral helyettesítjük. Szezontól függően a meggy természetesen bármilyen süteménnyel helyettesíthető, csak akkor a gyümölcs édességének megfelelően kell a kristálycukor mennyiségén változtatni.
Add a comment
|
2008 augusztus 18., hétfő 09:06 |
Hozzávalók: - 4 egész tojás - 2 tejfölös pohár liszt - 2 tejfölös pohár cukor - 2 pohár tejföl - 3-4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan) - kb. fél csomag sütőpor - durvára darált dió, porcukor a tetejére (elhagyható)
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, az átszitált lisztet, sütőport és kakaóport és az egészet összekeverjük. Tepsibe öntjük - ha használunk diót, akkor a tetejére szórjuk -, és tűpróbáig (30-40 perc) sütjük.
Nagyon egyszerű, és a piskóta mindig magasra sikerül, nem esik össze
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 21:49 |
Hozzávalók: - 1 tojásfehérje - 2 dkg cukor - 3 dkg liszt - 2 dkg vaj megolvasztva - 1 cs. vaníliás cukor - citromhéj - apróra vágott csoki, dió, ízlés szerint
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg kemény nem lesz. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Óvatosan, hogy a hab ne törjön, elkeverjük, majd hozzáadjuk a csokit/diót (elhagyható). Tűpróbáig sütjük.
Add a comment
|
2008 július 30., szerda 01:12 |
|
Hozzávalók: |
- 30 dkg liszt - 1/2 teáskanál sütőpor - 1/2 teáskanál szódabikarbóna - 20 dkg puha vaj - 30 dkg cukor - 1 narancs - 1 tojás - 15 dkg mogyoró |
A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával. Egy másik tálban a vajat a cukorral kikeverem, majd hozzáadom a tojást és azzal is alaposan kikeverem. A narancs héját belereszelem a vajas keverékbe, majd a narancs felének levét belecsurgatom a tálba és újra átkeverem a robotgéppel. A mogyorót durvára töröm. A liszt és a mogyoró 1/3-át beszórom a vajas tálba és fakanállal jól átkeverem. Ezután hozzáöntöm a maradék lisztet, mogyorót, és kézzel összegyúrom a tésztát. Az elkészült tésztát fél órára a hűtőbe teszem.
Ha letelt a fél óra, a tésztából 4 cm átmérőjű golyókat formálok, és sütőpapíros tepsire teszem őket, kellő távolságra egymástól. Kézzel (vagy egy pohár aljával) kicsit lenyomkodom a golyókat, és berakom a sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.
(Stahl Judit receptje)
Add a comment
|
2008 július 30., szerda 00:39 |
Nagyon egyszerű, bár kicsit pepecs, de isteni finom!
|
Hozzávalók: |
- 10 dkg vaj - 10 dkg finomliszt - 1 csipet só - 2 tojás - 10 dkg cukor - 1 citrom reszelt héja |
A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. A citrom héját a cukros tojásba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk az átszitált lisztet és óvatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat.
A kész tésztát 10-15 percre a hűtőbe tesszük - addig a madeleine formákat kivajazzuk (ha szilikon, akkor nem kell) - majd belekanalazzuk a horpadásokba és 10-15 perc alatt előmelegített, 190 fokos sütőben megsütjük.
Kb 18 darab lesz belőle, de én még dupla adag alatt nem úsztam meg. :)
(Stahl Judit receptje)
Add a comment
|
2008 július 23., szerda 11:47 |
Hozzávalók: - 30 dkg rétesliszt, - 20 dkg porcukor, - 1/2 cs. sütőpor
Töltelék: - 50 dkg túró, - gyümölcs (ízlés szerint, pl: 2 sárgabarack konzerv) - 1 citrom reszelt héja, - vaníliás cukor
Tetejére: - 2,5 dl tej, - 2 egész tojás, - 1 kis pohár tejföl
A lisztet, porcukrot, sütőport összekeverjük, a felét vastagon margarinozott sütőpapírra öntöntjük, rátesszük a tölteléket, rá a maradék liszt-porcukor-sütőpor és az egészet leönteni a tej-tojás-tejföl keverékkel. 250 fokon kb. 1 órát sütni (vagy amíg a teteje szép barna nem lesz).
Add a comment
|
2008 július 23., szerda 11:39 |
Hozzávalók: - 5 tojás - 25 dkg porcukor, - 25 dkg margarin, - 1 dl tej, - 1 cs. vaníliás cukor, - 1 cs. sütőpor, - 25 dkg liszt, - 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tojássárgáját porcukorral és a margarinnal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül a felvert habot. A tészta felét a tepsibe öntjük, másik feléhez hozzáadjuk a kakaót és a fehér tészta tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 220 fokon tűpróbáig sütjük.
Add a comment
|
2008 július 23., szerda 11:27 |
Hozzávalók: - 25 dkg margarin - 20 dkg cukor - 4 db tojás - 20 dkg liszt - 1/2 cs. sütőpor (elhagyható) - 80 dkg meggy (kimagozva, lecsepegtetve)
A margarint a cukorral habosra kavarjuk, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. A lisztet átszitáljuk a sütőporral és apránként a cukros masszához keverjük. A tésztát a tepsibe öntjük, tetején elszórjuk a meggyet (ha előtte a gyümölcsöt liszttel megszórjuk, nem süllyed le az aljára), és forró sütőben (220-250 fok) túpróbáig sütjük.
Add a comment
|
2008 június 19., csütörtök 20:40 |
Hozzávalók: - 1 bögre (2 dl) liszt, - 1 bögre cukor - 1 bögre tej - 1 bögre tisztított dió/mák (először lemérni, utána darálni), - 1 evőkanál zsír - 1 sütőpor - 1 tojás Mindezeket keverőtálban simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.
Add a comment
|
2008 június 15., vasárnap 14:56 |
Hozzávalók: |
- 1 kg liszt - 5 dl tej - 5 dkg élesztő - 2 egész tojás + 1 a kenéshez - 3 tojás sárgája - 20 dkg margarin (vaj) olvasztva |
- só - 10 dkg mazsola - 10 dkg cukor + 1-2 dkg a díszítéshez - 1 evőkanál rum - 5 dkg mandula + 1 dkg a díszítéshez |
A lisztet összekeverjük a tejjel és az élesztővel. Ha megkelt, beletesszük a tojásokat, az olvasztott vajat, a sót, a mazsolát, cukrot, rumot és a mandulát. Jól kidolgozva 1.5-2 órát kelni hagyjuk. Megfonjuk, tojással megkenjük, cukorral, mandulával meghintjük és kizsírozott tepsiben sárgásbarnára (tűpróbáig) sütjük.
Add a comment
|
|