2008 december 18., csütörtök 23:23 |
Hozzávalók: -2 dkg édes mandula - 1 evőkanál cukor - 1 liter kakaó - 4 cl amaretto
A mandulát forró vízbe mártjuk és meghámozzuk. A cukorral együtt mozsárban összetörjük, és kb. 1/4 liter kakaóval 2-3 percig főzzük. Összekeverjük a maradék kakaóval és az amarettóval, s kis adag tejszínhabbal tálaljuk.
Add a comment
|
2008 december 18., csütörtök 23:17 |
Hozzávalók: A tésztához: - 12 dkg csokoládébevonó - 15 dkg vaj - fél vaníliarúd kikapart belseje - 7 tojás - 18 dkg cukor - 14 dkg finomra darált mandula - 10 dkg piskótamorzsa
A töltelékhez: - 10 dkg nyers marcipánmassza - 4 cl narancslé - 2 cl cointreau - 7 g apróra vágott cukrozott narancshéj
A díszítéshez: - 5 dkg baracklekvár - sötét csokoládforgács, fehér csokoládérudacskák
- 22 cm átmérőjű koszorúforma
A csokoládébevonót vízfürdőben megolvasztjuk és 30 fokra lehűtjük, majd habosra keverjük a vajjal, a vaníliával és a tojássárgájával. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük és a masszához adjuk. A mandulát elkeverjük a morzsával, majd a tésztába melírozzuk. A formát kivajazzuk, beszórjuk zsemlemorzsával, beletöltjük a masszát és felszínét elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig (tűpróba) sütjük. A kész tésztát egy éjszakán át pihentetjük.
A töltelékhez jól elkeverjük a hozzávalókat. A koszorút három lapra vágjuk és megtöltjük. Tetejét bekenjük forró baracklekvárral. Ha kihűlt, csokoládforgácsokkal és fehér rudacskákkal díszítjük.
Add a comment
|
2008 december 15., hétfő 18:56 |
Hozzávalók: A tésztához: - 18 dkg porcukor - 12 dkg darált mandula - 12 dkg darált mogyoró - 12 dkg nyers marcipánmassza - 8 dkg olvasztott csokoládébevonó - 10 dkg méz - 2 tojásfehérje - 1.5 dkg kakpor - egy vaníliarúd kikapart belseje - 2 g őrölt ahér
A tojásfehérjemázhoz: - 2 tojásfehérje - porcukor szükség szerint
valamint: - 15 dkg mandula a tészta kinyújtásához
A tésztához összevegyítjük az összes hozzávalót, és mandulával beszórt deszkán kinyújtjuk. A mázhoz a tojásfehérjéket sűrű, de semmiképpen sem habos masszává keverjük a porcukorral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és forró vízbe mártott csillagszurkálóval kiszurkáljuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Nem baj, ha a máz elszíneződik. A kiszurkálás után megmaradt tésztát ismét összedolgozzuk, kinyújtjuk és csillagokat szurkálunk belőle.
Add a comment
|
2008 december 15., hétfő 18:46 |
Hozzávalók:
- egy adag csokoládés-mandulás alapmassza- 30 dkg nyers marcipánmassza - porcukor A marcipánmasszát porcukorral beszórt deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, letakarjuk fóliával és befagyasztjuk. A fagyott marcipánlapot kis kockákra vágjuk, beszórjuk liszttel és lazán összerázzuk. A fölösleges mennyiséget visszatesszük a mélyhűtőbe, a pillanatnyilag felhasználandót pedig hűtőszekrényben olvasztjuk ki, hogy hideg maradjon, de ne fagyott, így könnyen tudjuk a tésztába keverni. Fagyott kockákat nem ajánlatos használni, mert hatására a tészta vajtartalma megkeményedne és a massza sokat veszítene a térfogatából.A kész süteményt kb 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Díszítésként porcukrot szitálunk rá.
Add a comment
|
2008 december 15., hétfő 18:38 |
Hozzávalók: - 15 dkg hosszúkásra vágott mandula - 3 dkg cukorszirup - 2 dkg porcukor - 5 dkg kis kockára vágott cukrozott narancshéj - 12 dkg tejcsoki bevonó
A mandulát összekeverjük a cukorsziruppal, tepsire terítjük és megszórjuk porcukorral. 180-200 fokra előmelegített sütőben többszöri forgatással barnára pörköljük. 25 fokra lehűtjük és összekeverjük az apró kockákra vágott cukrozott naranccsal. Adagonként a csokoládébevonóba keverjük, majd sütőpapírra vagy papír alátétekbe kis halmokat rakunk belőle.
Add a comment
|
2008 december 15., hétfő 18:32 |
Hozzávalók: - nugátmassza - csokoládé - kiszúróforma
A nugátmasszát 10-12 mm vastag szeletekre vágjuk, emylekből téglalapokat, négyzeteket, háromszögeket szabunk, esetleg kiszúróformával kiszúrjuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a nugátot belemártjuk és rácsra téve hagyjuk száradni.
Add a comment
|
2008 december 15., hétfő 17:52 |
Hozzávalók: - 30 dkg marcipánmassza - 9 dkg finomra darált pisztácia - 3 cl maraschino - csokoládébevonó - félbevágott pisztácia a díszítéshez
A marcipánmasszát összedolgozzuk a finomra darált pisztáciával és hozzáadagoljuk a likőrt is. A lapot elnyomkodjuk, majd letakarjuk sütőpapírral és a közepe felől indulva sodrófával kinyújtjuk. Kb. 12 mm magasra nyújtjuk. Lehúzzuk róla a felső papírt és vékonyan bekenjük csokoládébevonóval. Hagyjuk megdermedni.
A marcipánlapot a csokoládés felületével lefelé borítjuk és csíkokra, majd négyzetekre vágjuk, pisztáciával díszítjük és hagyjuk kissé megszáradni.
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 22:18 |
Hozávalók kb. 50 darabhoz - 12 dkg szárított sárgabarack - 40 dkg nyers marcipánmassza - 5 dkg darabolt dióbél - 3 cl apricot brandy - tejcsokoládé-bevonó
A szárított sárgabarackot apróra vágjuk és a többi hozzávalóval egységes masszává dolgozzuk össze. Két léc közé fektetve, sütőpapíron kinyújtjuk, alját megkenjük tejcsokoládé-bevonóval, majd 23 mm-es négyzetekre vágjuk. A kis kockákat tejcsokoládéba mártjuk, sütőpapírra állítjuk és háromfogú villával csíkokat rajzolunk rájuk.
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 22:07 |
Hozzávalók: - 15 dkg vaj - 10 dkg kis szeletekre vágott marcipánmassza - 8 dkg méz - egy vaníliarúd kikapart belseje - 20 dkg sötét csokoládébevonó - 20 dkg tejcsokolád-bevonó
A vajat habosra keverjük a marcipánszeletkékkel, adagonként belekeverjük a mézet és a vaníliát. Mindkét bevonót vízfürdőben megolvasztjuk. Ha a csokoládé kb 30 fokra lehűlt, a vajas masszába keverjük. Nyolcas fejjel ellátott nyomócsőbe töltjük és sütőpapírra golyókat nyomunk belőle. hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd temperált tejcsokoládéba mártjuk, jól lecsöpögtetjük, és sütőpapírra állítjuk. A kis repedéseket elkerülhetjük, ha a bonbont még egyszer megmártjuk a csokoládéban.
(A nagy csokoládékönyvből)
Add a comment
|
2008 december 07., vasárnap 21:48 |
Hozzávalók 3 adag tésztához: - 10 dkg csokoládébevonó - 3.5 dkg nyers marcipánmassza - 6 tojássárgája - 10 dkg puha vaj - egy vaníliarúd kikapart belseje - késhegynyi só - 6 tojásfehérje - 7 dkg cukor - 1.5 dkg étkezési keményítő - 14 dkg finomra darált mandula - 30 dkg kockára vágott cukorszirupban eltett narancshéj
A tésztához vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládébevonót. A marcipánmasszát simára kidolgozzuk először egy tojássárgájával, majd a többivel habosra keverjük. A vajat kikeverjük a vaníliával, a sóval és a megolvasztott, d enem túl meleg csokoládéval. A tojásfehérjét a cukorral és a keményítővel habbá verjük, majd mindhárom masszát összekeverjük. A mandulát a narancshéjjal összekeverjük, és a tésztához adjuk. Kivajazott és liszttel beszórt vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincformákba öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
(A nagy csokoládéskönyvből)
Add a comment
|
2008 november 30., vasárnap 22:49 |
Hozzávalók: - 25 dkg margarin - 4 egész tojás - 20 dkg cukor - 20 dkg liszt - gyümölcsök ízlés szerint (dió, mandula, melange-keverék, cukrozott narancshéj, stb.) - 5+10 dkg étcsokoládé (elhagyható)
A margarint habosra kavarjuk a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül az átszitált lisztet. A gyümölcsöket (és az 5 dkg csokoládét) belekeverjük a tésztába. Sütőpapírral bélelt formába tesszük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 1 óra) sütjük.
Amikor kihűlt, a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a gyümölcskenyérre kenjük.
Add a comment
|
2008 november 30., vasárnap 22:10 |
Hozzávalók: - 3/4 liter tej - egy vaníliarúd - 27 dkg összetört mexikói csokoládétallér (helyettesíthető 12 dkg cukorral elkevert 12 dkg kakaóporral) - 1/4 liter víz - 1/2 kimagozott csili - 3 evőkanál méz - csipet só
A tejet felfőzzük a vaníliával, 10 percig érni hagyjuk, majd a vaníliarudat kivesszük, hosszában felvágjuk, belsejét kikaparjuk és elkeverjük a csokoládéval s a vízzel. Habverővel a forró tejhez vegyítjük, és erőteljes mozdulatokkal verjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. A csili húsát nagyon apróra összevágjuk és a mézzel, valamint a sóval az italba keverjük. Forrón tálaljuk.
(A Nagy csokoládékönyvből)
Add a comment
|
2008 november 30., vasárnap 14:54 |
Hozzávalók: - narancshéj - víz - cukor - bónusz: csokoládé
A narancs lepucolt héját vízbe áztatjuk három napra, a vizet naponta egy-két alkalommal cseréljük le! Harmadik nap vágjuk össze a narancshéjat apró kockákra vagy csíkokra (nem baj, ha rajta marad a fehér rész), tegyük föl vízben forrni. Ezt a vizet is öntsük le róla! Mérjük le a narancshéjat, és annyi cukrot oldjunk fel 2-3 dl vízben, amennyi a narancshéj súlya. Főzzük, amíg a szirup el nem fő (ez legalább háromnegyed óra), majd ha kész, terítsük szét fémtálcán, amire előtte kristálycukrot szórtunk. Vigyázzunk, ne égessük el a narancshéjat! Citrom- és mandarinhéjból is készíthetjük. Bónuszként olvasszunk fel csokoládét gőz fölött és abba mártogassuk meg a kész narancshéjat, rácson hagyjuk száradni.
(Mindmegette.hu receptje alapján)
Add a comment
|
2008 november 28., péntek 23:20 |
|
Hozzávalók: |
|
- 30 dkg vaj - 15 dkg porcukor - késhegynyi só - fél vaníliarúd kikapart belseje - 40 dkg liszt - 4 dkg sötét kakaópor
|
a kenéshez: - 1 tojássárgája - 2 evőkanál tej |
A tésztához összekeverjük a vajat, a porcukrot, a sót és a vaníliát, majd rászitáljuk a lisztet és nagyon gyorsan tésztává gyúrjuk. Ha a lisztet félig belegyúrtuk, a tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét gyorsan kész sima tésztává gyúrjuk, a második felébe előbb belekeverjük a kakaót. Mindkét részből cipót formálunk, fóliába csavarjuk és 1-2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Utána mindkét cipót két részre osztjuk. Az így nyert négy cipóból egy világosat és egy sötétet négyszögletes - kb 1 cm vastag - lappá nyújtunk. Mindkét tésztát egyenlő szélességú csíkokra vágjuk. A világos és sötét csíkokat vékonyan megkenjük a kikvert tojássárgája és a tej keverékével. A tésztamennyiség felét két sakktáblamintájú tömbbé állítjuk össze. A kerethez 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a megmaradt világos tésztát, megkenjük a tejes tojássárgájával, ráállítjuk a sakktáblamintás tömböt és betekerjük. Egy órát hűtjük, majd 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Kinyújtjuk a sötét tésztát és betekerjük vele a második sakktömböt, hűtjük, felszeleteljük.
A kis szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig sütjük. A tésztának világosnak kell maradnia, különben nem érvényesül a sakktáblaminta. A megmaradt sötét és világos tésztából különböző tekercseket formálhatunk.
(A Nagy csokoládékönyv alapján)
Add a comment
|
2008 november 24., hétfő 21:53 |
|
Hozzávalók: |
- 15 dkg fehér marcipán - 10 dkg cukrozott narancshéj - kevés porcukor - kb. 10 dkg étcsokoládé |
A porcukrot átszitálom, a marcipánt kicsit átgyúrom. A cukrozott narancshéjat az aprítógében felaprítom. Alaposan átdolgozom, hogy a narancshéjból mindenhova jusson. A csokoládét gőz fölött felolvasztom és a kockákra vágott narancsos marcipánt megforgatom benne.
Rácsra téve hagyom megszáradni, majd papírba csomagolom.
Add a comment
|
2008 november 20., csütörtök 21:28 |
|
Hozzávalók: |
A töltelékhez: |
- 1 kg liszt - 50 dkg margarin - 3 dkg élesztő - 1.5 dl tej - 4 tojás sárgája - 10 dkg cukor |
- 0.5 kg dió - 0.5 kg mák - porcukor ízlés szerint - kevés tej - reszelt citromhéj a mákba - rumaroma a dióba - mazsola rumban áztatva - 15 dkg meggy - 2 tojás a kenéshez |
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk, 1-2 kávéskanál cukrot elkeverünk benne, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük. Ezt hozzáadjuk a lisztes margarinhoz, a tojássárgákkal együtt. Alaposan kidolgozzuk, langyos helyen kelni hagyjuk. A tésztát 4 részre osztjuk, kicsit pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk.
A töltelékhez tejet adunk, vigyázva, hogy ne legyen túl híg és kislángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat/rumaromát, a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a töltelék kihűlt, a felét elkenjük a tésztán, és feltekerjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a rudakat megkenjük a sárgájával és megvárjuk, míg megszárad. Ezután rákenjük a fehérjét és hűvös helyen száradásig hagyjuk pihenni. Az oldalát megszurkáljuk villával/hústűvel, hogy a felesleges gőz ne feszítse szét a tésztát, így majd nem reped meg.
200-210 fokos, enyhén gőzös sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Add a comment
|
2008 augusztus 18., hétfő 09:19 |
Hozzávalók: a tésztához: - 1 cs. szárított vagy 1 db friss élesztő - 2.5 dl tej - 1 tojás - 15 dkg cukor - csipetnyi só - 10 dkg vaj/margarin - 60 dkg liszt
A töltelékhez: - 10 dkg darált mogyoró - 1 tojás - 5 dkg cukor - 15 dkg tehéntúró - 2 ek. mogyorós nugátkrém - 1 tojássárgája - 1 kanál étkezési keményítő
Az élesztőt egy nagyobb keverőtálban langyos tejjel feloldjuk, elkeverjük a tojással, cukorral, sóval és a lágy, krémes zsiradékkal. A lisztet átszitáljuk, először csak annyit dolgozzunk bele, hogy a masszát még keverni lehessen, aztán lisztezett gyúródeszkán a többi liszttel addig gyúrni, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. A tésztát tálba tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, a darált mogyorót egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, majd ha már teljesen kihűlt, összekeverjük a tojással és a cukorral. A túrót a nugáttal, tojássárgájával és a keményítővel simára keverjük. (Kb. mint a mogyorós túró rudi tölteléke)
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk. 10-12 részre osztjuk és egyenként nem túl vastag korongokat gyúrunk. egy-egy evőkanál tölteléket a közepére halmozunk, aztán összehajtjuk és a szélén összenyomkodjuk. A töltött tésztákat a kikent kuglófformába tesszük és előmelegített villanysütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán 50-60 percig sütjük.
Add a comment
|
2008 augusztus 12., kedd 20:17 |
|
Hozzávalók: |
|
- 1 kg liszt - 1 kávéskanál szódabikarbóna - 3 tojás - 30 dkg kristálycukor - 30 dkg margarin - 1 citrom reszelt héja - 25 dkg méz - 1 cs Kotányi mézesfűszer |
Máz: - 2 tojásfehérje - 12 dkg porcukor - 1-2 csepp citromlé |
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük. A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.
4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk. Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet. Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.
Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.
(A receptért nagy köszönet E. kolleganőmnek )
Add a comment
|
2008 július 23., szerda 12:15 |
|
Hozzávalók: |
- vegyes gyümölcs (ananász, meggy, barack) - rum (ízlés szerint), - mazsola, dió, mandula - gesztenyepüré - vanília puding/almahab* |
A gyümölcsöket leszűrjük/kimagozzuk, meglocsoljuk a rummal, hozzáadjuk a mazsolát, diót/mandulát, és ennek a keveréknek a felét egy tál aljára terítjük. Rányomjuk/reszeljük a gesztenyepürét, rá a gyümölcs másik felét, majd a tetejére vaníliapudingot/almahabot teszünk. 1 napig hagyjuk állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
*almahab: 3-4 almát megfőzünk, vagy megsütünk, meghámozzuk, áttörjük, kevés porcukorral édesítjuk. 2 tojásfehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Néhány csepp citromlével ízesítjük.
Add a comment
|
2008 július 08., kedd 15:17 |
Ez a sütemény kerülhetett volna az "édesek" kategória alá is, de mivel csak karácsonykor (karácsony előtt 2-3 héttel) szoktam sütni, így inkább ide került. Ez az adag 1 kg lisztből van, rengeteg lesz belőle, elsőre érdemesebb mondjuk féladaggal kezdeni Hozzávalók: - 80 dkg vaj (margarinnal nem kiváltható)* - 6 tojás sárgája - 50 dkg kristálycukor - fél citrom leve - 1 evőkanál rum - 1 kg liszt - 20 dkg apróra vágott dió A vajat a tojássárgájával jól elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Ezután a citrom levét, a rumot, a lisztet és ezzel is jól elkeverjük. A tésztát jól kidolgozzuk, 4 cipót formálunk belőle és kicsit pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, tetejüket tojásfehérjével megkenjük és a cukorral elkevert dióba fordítjuk. Sütőlapra helyezzük** (nem kell kenni) és világosra sütjük. Érdemes még melegen leszedni a kisült sütiket, de óvatosan, mert eléggé törik. Minél többet áll karácsony előtt, annál omlósabb lesz! * az eredeti receptben 60 dkg vajat írtak, de szerintem az kevés, nagyon törik úgy a tészta. ** sütőpapíros tepsibe tettem, úgy is jó :)
Add a comment
|
|