2010 szeptember 11., szombat 19:10 |
|
Hozzávalók 15 darabhoz: |
- kb. 15 dkg étcsokoládé - 6-7 darab aszalt sárgabarack - narancslikőr (vagy valami jófajta alkohol) |
A barackot apró darabokra vágom, majd felöntöm a narancslikőrrel, hogy ellepje. Állni hagyom 1-2 órát (vagy egy éjszakát). A csokit felolvasztom, szilikonecsettel kikenem a formát. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen, majd mégegyszer átkenem, biztos, ami biztos:) Ha a második kenés is megdermedt, beleteszem a barackdarabokat (én egy kevés likőrt is öntöttem rájuk), majd lezárom az olvasztott csokival. Részemről ez is 2x történt meg. Megint megy a hűtőbe, aztán ha tutira megdermed, lehet ügyeskedni a formából való kiszedéssel. Nekem kicsit göröngyös lett a teteje (alja), így egy éles késsel óvatosan megfaragtam, hogy megálljon.
Add a comment
|
2010 július 14., szerda 16:42 |
|
Hozzávalók: |
opcionális: |
- 40 dkg rebarbara - 1 evőkanál + 5 dkg kristálycukor - 4 tojássárgája - 2,5 dl tej - 2,5 dl tejszín |
- 5 dkg sütőporos liszt - 4 dkg vaj - 4 dkg nádcukor ha nincs kedvünk ezzel bajlódni, bármilyen kekszmorzsa is megteszi. |
A rebarbarát megmostam, és nagyobb darabokra vágtam. Tepsire tettem, megszórtam egy evőkanálnyi kristálycukorral, és ráöntöttem egy evőkanál vizet.
Kb. 15 percig sütöttem, majd félretettem kihűlni.
Keverőtálban habosra kevertem a tojások sárgáját a cukorral. Kis lángon felmelegítettem a tejet + a tejszínt, majd állandó keverés közben hozzáöntöttem a tojásos cukorhoz. Folyamatosan főztem, amíg besűrűsödött.
A sütőporos lisztet összemorzsoltam a vajjal, amíg olyan állaga nem lett mint a zsemlemorzsának. Hozzáadtam a nádcukrot, előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsi 10-15 percig sütöttem.
Összekevertem a kihűlt rebarbarát a tojásos krémmel, majd elkészítettem a fagylaltot, az utolsó 2-3 percben hozzáadtam a "vajas tészta" egy részét.
A maradékot tálaláskor szórtam a fagyi tetejére.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)
Add a comment
|
2009 augusztus 23., vasárnap 19:03 |
Hozzávalók:
- 40 dkg őszibarackbefőtt, nem túl cukros lében (nálam friss őszibarack volt, kevés vízzel) - 4 dkg kristályckor - 1.5 dl tejszín
Lábosban felforraljuk a barackot a levével és a cukorral együtt, majd félrehúzzuk a tűzről, kihűtjük és pépesítjük a levével együtt. Belekeverjük a tejszínt, majd elkészítjük a fagylaltot a gép használati utasításait követve.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)
Add a comment
|
2009 augusztus 23., vasárnap 18:54 |
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt - 2 dl tejszín - 3 citrom leve - 1 citrom héja - 15 dkg porcukor - csipet só
A joghurtot, a tejszínt, a citromok levét, a porcukrot és a sót összeöntöm, robotgéppel az egészet felhabosítottam, majd a fagyigépbe öntöttem és hagyom a gépet dolgozni. Egyszerű és nagyon finom. (t3v receptje alapján)
Add a comment
|
2009 augusztus 22., szombat 12:53 |
Hozzávalók: a mandulapralinéhoz: - 12,5 dkg kristálycukor - 10 dkg pörkölt mandula - 1.5 dl víz
a fagyihoz: - 4 tojássárgája - 12.5 dkg kristálycukor - 1.5 dl tejszín - 1.5 dl tej - 2 dl magas zsírtartalmú natúr joghurt (nálam 3%-os) - 1 teáskanál vaníliaaroma
A pralinéhoz lábosba öntöm a kristálycukrot a vízzel együtt, és kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztom a cukrot. Ezután nagyobb lángon addig hevítem a cukrot, míg aranybarnára karamellizálódik. A megpirult cukrot félrehúzom és elkeverem benne az egész mandulaszemeket. Sütőlapra öntöm a masszát és hagyom kihűlni, majd az aprítógéppel durvára töröm.
A tojások sárgájából és a cukorból sűrű krémet keverek, a tejet és a tejszínt forráspontig melegítem, majd állandó keverés közepette egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm az egészet a lábasba és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Félrehúzom a tűzről, hozzákeverem a natúr joghurtot és a vaníliaaromát. Ha teljesen kihűlt, a fagyigépbe teszem és hagyom dolgozni. Az utolsó 5 percben apránként hozzákanalazom a durvára vágott mandulát.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)
Add a comment
|
2009 augusztus 22., szombat 12:41 |
Hozzávalók:
- fél kiló alma - fél kiló szeder - 15 dkg méz - 1 citrom leve
Az almát megpucolom, magházát kivágom, felkockázom, a szederrel, mézzel és a citrom levével egy lábasba teszem és kb fél óráig főzöm. Amikor az alma nagyon puha, botmixerrel rásegítek még egy kicsit, aztán átpasszírozom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral (ha nem szilikonos a papír, akkor olajjal vékonyan átkenem), beleöntöm a masszát (minél nagyobb felületre terüljön el, hogy vékony legyen) és a 60-70 fokos sütőbe tolom, 10-12-14 órára. (sütője válogatja)
Ha kihűlt, csíkokra vágom.
(sajtkukac receptje)
Add a comment
|
2009 július 24., péntek 17:12 |
Hozzávalók:
- 10 dkg kristályckor - 30 dkg málna - 3 dl tejszín
Egy lábosban 1 dl vízzel felmelegítettem a cukrot, folyamatosan kevergetve, míg feloldódik. Felforraltam és nagy lángon főztem, hogy besűrűsödjön a szirup. A lángot kisebbre vettem, és hozzáadtam a málnát. További 2-3 percig főztem, mg a málna összeesett, majd lehúztam a tűzről és kihűtöttem.
A hideg málnához hozzáadtam a tejszínt, majd a fagyigépbe öntöttem és hagytam a gépet dolgozni.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)
Add a comment
|
2009 július 24., péntek 17:07 |
Hozzávalók:
- 10 dkg tejcsokoládé - 4 tojássárgája - 5 dkg kristálycukor - 1.5 dl tej - 3 dl tejszín
Apróra tördelem a csokit és félreteszem. Keverőtálban habosra keverem a cukrot és a tojássárgáját. Kis lángon forráspontig melegítem a tejszínt a tejjel, majd állandó keverés közben, egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm a lábosba, folyamatos kevergetés mellett felfőzöm, míg besűrűsödik. Amikor elkészült, félrehúzom, hozzákeverem az apróra tördelt csokoládét. Addig keverem, míg teljesen felolvad és elkeveredik a forró krémben.
Kihűtöm, majd a fagyigépbe öntve hagyom a gépet dolgozni.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)
Add a comment
|
2009 július 24., péntek 17:00 |
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé - 1.5 dl tej - 2 apró, piros csilipaprika - 3 tojássárgája - 10 dkg kristálycukor - 4.5 dl tejszín
A csokit nagyobb darabokra tördeltem, majd a tejjel együtt lábosba öntöttem. Kis lángon kevergetve megolvasztottam a csokit. Apróra vágtam a csilit (ha csípősen szeretnénk, akkor magokkal, ha nem, akkor a magokat távolítsuk el) Habosra kevertem a cukrot a tojások sárgájával. Lábosban, kis lángon forráspontig melegítettem a tejszínt a csokis tejjel és a csilivel, majd állandó kevergetés közben, egyenletes sugárban hozzáöntöttem a tojásos cukorhoz. Visszaöntöttem a lábosba, s folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig felfőztem.
Amikor elkészült, teljesen kihűtöttem. Fagyigépbe öntöttem, és hagytam a gépet dolgozni.
(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)
Add a comment
|
2009 július 23., csütörtök 21:44 |
Bodzaszörp 1. Hozzávalók: - 5 liter víz - 8 szép bodzavirág - 20 dkg cukor - 2 citrom felkarikázva - 6-8 citrompótló tabletta
2-3 napig állni hagyni, fél-1 naponta megkeverni, leszűrni, lehűteni, hamar elfogyasztani :)
Bodzaszörp 2. Hozzávalók: - 1 liter víz - 1 kg cukor - 1 dkg citromsav és - 1 egész citrom felkarikázva - sok-sok bodzavirág
Az üveget telepakolni bodzavirággal, 5 napig állni hagyni. Leszűrni, lehűteni.
Bodzaszörp 3. Hozzávalók: - 5 liter víz - sok bodzavirág - 1 citrom karikázva - 1 citrom kifacsarva - 1 teáskanál citromsav - 2 teáskanál natrium-benzoát 4-5 napig kevergetni, vásznon át leszűrni, 3 kg cukrot belekeverni. Sokáig eláll.
Bodzaszörp szirup Hozzávalók: - 3 liter víz - 50 dkg cukor - 40 dkg bodzavirág szár nélkül - 1.5 citrom leve és héja - 5 dkg citromsav.
A vizet a cukorral felforraljuk, ha kihűlt, belerakjuk a bodzavirágot, a citromok levét és héját és a citromsavat. 1-2 napig állni hagyjuk,néha megkeverjük. Ha kész, késhegynyi natrium-benzoátot teszünk bele, üvegekbe töltjük (átszűrve) és a kamrában elhelyezzük.
(Iwiw-es gyűjtemény)
Add a comment
|
2008 szeptember 06., szombat 20:58 |
Hozzávalók: - 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú) - 30-40 dkg liszt - 1 ek olaj - 2 ek búzadara - 1 egész tojás - csipetnyi só - sárgabarack/sárgabaracklekvár - mák - zsemlemorzsa - olaj
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a barackokat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi mákot teszünk a mag helyére. (Ha lekvárból készítjük, akkor a lekvárt összekeverjük a mákkal és azt tesszük a gombóctésztára. A fél barackokat a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne.
Van egy olyan variáció is, hogy nem zsemlemorzsát pirítunk a végén, hanem cukrozott mákot melegítünk és abban forgatjuk meg a gombócokat.
Add a comment
|
2008 szeptember 06., szombat 20:49 |
Hozzávalók: - 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú) - 30-40 dkg liszt - 1 ek olaj - 2 ek búzadara - 1 egész tojás - csipetnyi só - 0.5 kg beszterci szilva - fahéj - kristálycukor - zsemlemorzsa - olaj
A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot teszünk a mag helyére. A szilvát a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne.
(kb. 14-20 db lesz belőle, attól függően, mennyire vékonyra nyújtjuk a tésztát)
Add a comment
|
2008 augusztus 31., vasárnap 19:44 |
|
Hozzávalók: |
- 2 kg uborka (tisztítás után cca. 1.5 kg) - 1 kg só - 4 db 7.2 dl-es befőttes üveg - folpack |
Az uborkát megtisztítjuk, legyaluljuk. A tisztára mosott üvegekbe beleteszünk kb 2 ujjnyi uborkát, majd egy ujjnyi sót. Ezt addit folytatjuk, míg az üveget teletöltjük. Pihentetjük kb. negyed órát, és az időközben süllyedés miatt "eltűnt" mennyiséget pótoljuk. Fontos, hogy a só legyen a lezáró réteg. Folpackkal befedjük, rácsavarjuk a tetejét és a helyére tesszük az üveget.
Télen alapos átmosással kell kezdeni a saláta elkészítését!
Add a comment
|
2008 augusztus 24., vasárnap 12:33 |
|
Hozzávalók: |
- paradicsom (lehetőleg koktél) - fokhagyma - friss bazsalikom - olívaolaj - pirítós - só, bors |
A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, és egy tálba halmozzuk. A fokhagymát apró karikákra vágjuk, és hozzáadjuk a paradicsomhoz. A bazsalikom leveleit kis darabokra tépkedjük és rászórjuk a fokhagymás paradicsomra. Kevés olívaolajjal megöntözzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pirítósra halmozva tálaljuk.
Másik variáció: A fokhagymát nem a paradicsomhoz adjuk, hanem a pirítósokat kenjük meg vele és erre halmozzuk a bazsalikomos paradicsomot.
Add a comment
|
2008 augusztus 23., szombat 19:11 |
|
Hozzávalók: |
- 3 kg paprika - 1.5 kg paradicsom - 30-40 dkg vöröshagyma - 2 evőkanál pirospaprika - só - olaj - folpack - 7 db 720 ml-es befőttes üveg |
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, csumáját kiszedjük, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe tesszük (1-2 perc), majd a héját lehúzzuk. Az olajat felmelegítjük, a hagymát beleöntjük, dinszteljük. A lábast félrehúzzuk, megvárjuk, míg kicsit kihűl, hozzáadjuk az őrölt paprikát és egy kevés vizet. A paprikát beleöntjük, sózzuk, elkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és szükség szerint vizet öntünk hozzá. Amikor a paprika már inkább puha, mint nem, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, de ekkor már nem fedjük le, hogy a felesleges lé elfőjjön. Ha kész, üvegekbe szedjük, a tetejére olajat öntünk, folpack, az üveget lezárjuk és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra.
Add a comment
|
2008 július 08., kedd 09:23 |
Hozzávalók: - 40 dkg széles metélt, - 10 dkg vaj, - 6 tojás, - 20 dkg cukor, - 4 dkg vaníliás cukor, - 4 dl tejföl, - 20 dkg tehéntúró, - 10 dkg mazsola, - 20 dkg gyümölcsbefőtt (elhagyható), - 4 dkg kakaópor, - 5 dkg sárgabaracklekvár, - 1 citrom héja, - zsemlemorzsa
A tésztát enyhén sós, bő forró vízben megfőzzük, leszűrjük és elkeverjük 7 dkg olvasztott vajjal. A tésztát 3 részre osztjuk, s minden részt külön összekeverünk 2-2 tojás kikevert sárgájával. A tejföl felét elkeverjük a vaníliás cukorral, s összekeverjük a tészta első részével. A másodikat 10 dkg cukorral összekevert kakaóval ízesítjük, a harmadikhoz a túróból, 10 dkg cukorból, 2 dl tejfölből és reszelt citromhéjból készítünk keveréket. A tojások fehérjét felverjük, és baracklekvárral összekeverjük. A megmaradt vajjal kikenjük a tepsit vagy tűzálló tálat, meghintjük zsemlemorzsával, s egymásra rétegezzük a 3féle ízesítésű tésztát. Alulra kerüljön a tejfölös, rá a kakaós, felülre a túrós. Az egészet borítsuk be a baracklekvárral elkevert tojáshabbal, s előmelegített sütőben süssük át (15-20 perc). Tálalásnál a tányéron adjunk hozzá gyümölcsbefőttet, amelynek leszűrtük a levét. (elhagyható)
Az egész recept hátránya, hogy kicsit sok a mosogatnivaló utána....Viszont finom ám!!!! :-)
Add a comment
|
|