2024 november 03., vasárnap
Aszalt sárgabarackos bonbon Nyomtat Email
2010 szeptember 11., szombat 19:10
bonbon004.jpg Hozzávalók 15 darabhoz:
- kb. 15 dkg étcsokoládé
- 6-7 darab aszalt sárgabarack
- narancslikőr (vagy valami jófajta alkohol)

A barackot apró darabokra vágom, majd felöntöm a narancslikőrrel, hogy ellepje. Állni hagyom 1-2 órát (vagy egy éjszakát).
A csokit felolvasztom, szilikonecsettel kikenem a formát. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen, majd mégegyszer átkenem, biztos, ami biztos:)
Ha a második kenés is megdermedt, beleteszem a barackdarabokat (én egy kevés likőrt is öntöttem rájuk), majd lezárom az olvasztott csokival. Részemről ez is 2x történt meg.
Megint megy a hűtőbe, aztán ha tutira megdermed, lehet ügyeskedni a formából való kiszedéssel. Nekem kicsit göröngyös lett a teteje (alja), így egy éles késsel óvatosan megfaragtam, hogy megálljon.

bonbon006.jpg bonbon007.jpg

 


Add a comment
 
Ropogós rebarbara fagyi Nyomtat Email
2010 július 14., szerda 16:42
Rebarbarafagyi Hozzávalók: opcionális:
- 40 dkg rebarbara
- 1 evőkanál + 5 dkg kristálycukor
- 4 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg sütőporos liszt
- 4 dkg vaj
- 4 dkg nádcukor
ha nincs kedvünk ezzel bajlódni,
bármilyen kekszmorzsa is megteszi.
A rebarbarát megmostam, és nagyobb darabokra vágtam. Tepsire tettem, megszórtam egy evőkanálnyi kristálycukorral, és ráöntöttem egy evőkanál vizet.

Kb. 15 percig sütöttem, majd félretettem kihűlni.

Keverőtálban habosra kevertem a tojások sárgáját a cukorral. Kis lángon felmelegítettem a tejet + a tejszínt, majd állandó keverés közben hozzáöntöttem a tojásos cukorhoz. Folyamatosan főztem, amíg besűrűsödött.

A sütőporos lisztet összemorzsoltam a vajjal, amíg olyan állaga nem lett mint a zsemlemorzsának. Hozzáadtam a nádcukrot, előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsi 10-15 percig sütöttem.

Összekevertem a kihűlt rebarbarát a tojásos krémmel, majd elkészítettem a fagylaltot, az utolsó 2-3 percben hozzáadtam a "vajas tészta" egy részét.

A maradékot tálaláskor szórtam a fagyi tetejére.

 

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)



Add a comment
 
Őszibarack fagyi Nyomtat Email
2009 augusztus 23., vasárnap 19:03
Hozzávalók:

- 40 dkg őszibarackbefőtt, nem túl cukros lében (nálam friss őszibarack volt, kevés vízzel)
- 4 dkg kristályckor
- 1.5 dl tejszín

Lábosban felforraljuk a barackot a levével és a cukorral együtt, majd félrehúzzuk a tűzről, kihűtjük és pépesítjük a levével együtt. Belekeverjük a tejszínt, majd elkészítjük a fagylaltot a gép használati utasításait követve.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)

Add a comment
 
Citromfagyi Nyomtat Email
2009 augusztus 23., vasárnap 18:54

Hozzávalók:

- 2 dl joghurt
- 2 dl tejszín
- 3 citrom leve
- 1 citrom héja
- 15 dkg porcukor
- csipet só

A joghurtot, a tejszínt, a citromok levét, a porcukrot és a sót összeöntöm, robotgéppel az egészet felhabosítottam, majd a fagyigépbe öntöttem és hagyom a gépet dolgozni.
Egyszerű és nagyon finom.
(t3v receptje alapján)



Add a comment
 
Mandulapraliné fagylalt Nyomtat Email
2009 augusztus 22., szombat 12:53
Hozzávalók:
a mandulapralinéhoz:
- 12,5 dkg kristálycukor
- 10 dkg pörkölt mandula
- 1.5 dl víz

a fagyihoz:
- 4 tojássárgája
- 12.5 dkg kristálycukor
- 1.5 dl tejszín
- 1.5 dl tej
- 2 dl magas zsírtartalmú natúr joghurt (nálam 3%-os)
- 1 teáskanál vaníliaaroma

A pralinéhoz lábosba öntöm a kristálycukrot a vízzel együtt, és kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztom a cukrot. Ezután nagyobb lángon addig hevítem a cukrot, míg aranybarnára karamellizálódik. A megpirult cukrot félrehúzom és elkeverem benne az egész mandulaszemeket. Sütőlapra öntöm a masszát és hagyom kihűlni, majd az aprítógéppel durvára töröm.

A tojások sárgájából és a cukorból sűrű krémet keverek, a tejet és a tejszínt forráspontig melegítem, majd állandó keverés közepette egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm az egészet a lábasba és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik.
Félrehúzom a tűzről, hozzákeverem a natúr joghurtot és a vaníliaaromát.
Ha teljesen kihűlt, a fagyigépbe teszem és hagyom dolgozni.
Az utolsó 5 percben apránként hozzákanalazom a durvára vágott mandulát.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve-ből)

Add a comment
 
Gumicukor Nyomtat Email
2009 augusztus 22., szombat 12:41

Hozzávalók:

- fél kiló alma
- fél kiló szeder
- 15 dkg méz
- 1 citrom leve

Az almát megpucolom, magházát kivágom, felkockázom, a szederrel, mézzel és a citrom levével egy lábasba teszem és kb fél óráig főzöm. Amikor az alma nagyon puha, botmixerrel rásegítek még egy kicsit, aztán átpasszírozom.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral (ha nem szilikonos a papír, akkor olajjal vékonyan átkenem), beleöntöm a masszát (minél nagyobb felületre terüljön el, hogy vékony legyen) és a 60-70 fokos sütőbe tolom, 10-12-14 órára. (sütője válogatja)

Ha kihűlt, csíkokra vágom.


(sajtkukac receptje)



Add a comment
 
Málnafagylalt Nyomtat Email
2009 július 24., péntek 17:12
Hozzávalók:

- 10 dkg kristályckor
- 30 dkg málna
- 3 dl tejszín

Egy lábosban 1 dl vízzel felmelegítettem a cukrot, folyamatosan kevergetve, míg feloldódik. Felforraltam és nagy lángon főztem, hogy besűrűsödjön a szirup. A lángot kisebbre vettem, és hozzáadtam a málnát. További 2-3 percig főztem, mg a málna összeesett, majd lehúztam a tűzről és kihűtöttem.

A hideg málnához hozzáadtam a tejszínt, majd a fagyigépbe öntöttem és hagytam a gépet dolgozni.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)

Add a comment
 
Csokoládéfagylalt Nyomtat Email
2009 július 24., péntek 17:07
Hozzávalók:

- 10 dkg tejcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 5 dkg kristálycukor
- 1.5 dl tej
- 3 dl tejszín

Apróra tördelem a csokit és félreteszem. Keverőtálban habosra keverem a cukrot és a tojássárgáját.
Kis lángon forráspontig melegítem a tejszínt a tejjel, majd állandó keverés közben, egyenletes sugárban a tojásos cukorhoz öntöm. Visszaöntöm a lábosba, folyamatos kevergetés mellett felfőzöm, míg besűrűsödik.
Amikor elkészült, félrehúzom, hozzákeverem az apróra tördelt csokoládét.
Addig keverem, míg teljesen felolvad és elkeveredik a forró krémben.

Kihűtöm, majd a fagyigépbe öntve hagyom a gépet dolgozni.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)

Add a comment
 
Csilis-csokis fagyi Nyomtat Email
2009 július 24., péntek 17:00

Hozzávalók:

- 10 dkg étcsokoládé
- 1.5 dl tej
- 2 apró, piros csilipaprika
- 3 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 4.5 dl tejszín

A csokit nagyobb darabokra tördeltem, majd a tejjel együtt lábosba öntöttem. Kis lángon kevergetve megolvasztottam a csokit. Apróra vágtam a csilit (ha csípősen szeretnénk, akkor magokkal, ha nem, akkor a magokat távolítsuk el)
Habosra kevertem a cukrot a tojások sárgájával.
Lábosban, kis lángon forráspontig melegítettem a tejszínt a csokis tejjel és a csilivel, majd állandó kevergetés közben, egyenletes sugárban hozzáöntöttem a tojásos cukorhoz.
Visszaöntöttem a lábosba, s folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig felfőztem.

Amikor elkészült, teljesen kihűtöttem.
Fagyigépbe öntöttem, és hagytam a gépet dolgozni.

(Vicki Smallwood: Fagylaltok könyve alapján)



Add a comment
 
Bodzaszörp(ök) Nyomtat Email
2009 július 23., csütörtök 21:44

Bodzaszörp 1.
Hozzávalók:
- 5 liter víz
- 8 szép bodzavirág
- 20 dkg cukor
- 2 citrom felkarikázva
- 6-8 citrompótló tabletta

2-3 napig állni hagyni, fél-1 naponta megkeverni, leszűrni, lehűteni, hamar elfogyasztani :)


Bodzaszörp 2.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
- 1 dkg citromsav és
- 1 egész citrom felkarikázva
- sok-sok bodzavirág

Az üveget telepakolni bodzavirággal, 5 napig állni hagyni.
Leszűrni, lehűteni.

Bodzaszörp 3.
Hozzávalók:
- 5 liter víz
- sok bodzavirág
- 1 citrom karikázva
- 1 citrom kifacsarva
- 1 teáskanál citromsav
- 2 teáskanál natrium-benzoát
4-5 napig kevergetni, vásznon át leszűrni, 3 kg cukrot belekeverni. Sokáig eláll.

Bodzaszörp szirup
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- 50 dkg cukor
- 40 dkg bodzavirág szár nélkül
- 1.5 citrom leve és héja
- 5 dkg citromsav.

A vizet a cukorral felforraljuk, ha kihűlt, belerakjuk a bodzavirágot, a citromok levét és héját és a citromsavat.
1-2 napig állni hagyjuk,néha megkeverjük.
Ha kész, késhegynyi natrium-benzoátot teszünk bele, üvegekbe töltjük (átszűrve) és a kamrában elhelyezzük.

(Iwiw-es gyűjtemény)



Add a comment
 
Sárgabarackos-mákos gombóc Nyomtat Email
2008 szeptember 06., szombat 20:58
Hozzávalók:
- 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú)
- 30-40 dkg liszt
- 1 ek olaj
- 2 ek búzadara
- 1 egész tojás
- csipetnyi só
- sárgabarack/sárgabaracklekvár
- mák
- zsemlemorzsa
- olaj

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a barackokat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi mákot teszünk a mag helyére. (Ha lekvárból készítjük, akkor a lekvárt összekeverjük a mákkal és azt tesszük a gombóctésztára. A fél barackokat a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne.

Van egy olyan variáció is, hogy nem zsemlemorzsát pirítunk a végén, hanem cukrozott mákot melegítünk és abban forgatjuk meg a gombócokat.

Add a comment
 
Szilvásgombóc Nyomtat Email
2008 szeptember 06., szombat 20:49
Hozzávalók:
- 1 kg Ella típusú krumpli (világos héjú)
- 30-40 dkg liszt
- 1 ek olaj
- 2 ek búzadara
- 1 egész tojás
- csipetnyi só
- 0.5 kg beszterci szilva
- fahéj
- kristálycukor
- zsemlemorzsa
- olaj

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és összetörjük/lereszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojást és masszát gyúrunk belőle. Kicsit állni hagyjuk, közben a vizet csipetnyi sóval odatesszük forrni. A masszát (tésztát) lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot teszünk a mag helyére. A szilvát a tésztára tesszük, gombócot formálunk belőle. Ha a víz forrni kezd, a gombócokat beletesszük (vigyázzunk, hogy ne "tömjük" meg a fazekat, mert a gombócnak nem marad helye feljönni.) Kb. 10 perc főzés után (ha feljöttek a víz tetejére és úgy forrtak még 1 percet) a gombócokat kivesszük a vízből. Míg a gombóc fő, a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk, a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne.

(kb. 14-20 db lesz belőle, attól függően, mennyire vékonyra nyújtjuk a tésztát)

Add a comment
 
Téli uborkasaláta Nyomtat Email
2008 augusztus 31., vasárnap 19:44
uborkasalata_telre1.jpg Hozzávalók:
- 2 kg uborka (tisztítás után cca. 1.5 kg)
- 1 kg só
- 4 db 7.2 dl-es befőttes üveg
- folpack

Az uborkát megtisztítjuk, legyaluljuk. A tisztára mosott üvegekbe beleteszünk kb 2 ujjnyi uborkát, majd egy ujjnyi sót. Ezt addit folytatjuk, míg az üveget teletöltjük. Pihentetjük kb. negyed órát, és az időközben süllyedés miatt "eltűnt" mennyiséget pótoljuk. Fontos, hogy a só legyen a lezáró réteg. Folpackkal befedjük, rácsavarjuk a tetejét és a helyére tesszük az üveget.

Télen alapos átmosással kell kezdeni a saláta elkészítését!

uborkasalata_telre2.jpg


Add a comment
 
Bruschetta Nyomtat Email
2008 augusztus 24., vasárnap 12:33
bruschetta.jpg Hozzávalók:
- paradicsom (lehetőleg koktél)
- fokhagyma
- friss bazsalikom
- olívaolaj
- pirítós
- só, bors

A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, és egy tálba halmozzuk. A fokhagymát apró karikákra vágjuk, és hozzáadjuk a paradicsomhoz. A bazsalikom leveleit kis darabokra tépkedjük és rászórjuk a fokhagymás paradicsomra. Kevés olívaolajjal megöntözzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Pirítósra halmozva tálaljuk.

Másik variáció:
A fokhagymát nem a paradicsomhoz adjuk, hanem a pirítósokat kenjük meg vele és erre halmozzuk a bazsalikomos paradicsomot.



Add a comment
 
Lecsó télre Nyomtat Email
2008 augusztus 23., szombat 19:11
lecso.jpg Hozzávalók:
- 3 kg paprika
- 1.5 kg paradicsom
- 30-40 dkg vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- só
- olaj
- folpack
- 7 db 720 ml-es befőttes üveg

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, csumáját kiszedjük, vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe tesszük (1-2 perc), majd a héját lehúzzuk.
Az olajat felmelegítjük, a hagymát beleöntjük, dinszteljük. A lábast félrehúzzuk, megvárjuk, míg kicsit kihűl, hozzáadjuk az őrölt paprikát és egy kevés vizet. A paprikát beleöntjük, sózzuk, elkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és szükség szerint vizet öntünk hozzá. Amikor a paprika már inkább puha, mint nem, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, de ekkor már nem fedjük le, hogy a felesleges lé elfőjjön.
Ha kész, üvegekbe szedjük, a tetejére olajat öntünk, folpack, az üveget lezárjuk és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra.

lecso1.jpg lecso2.jpg lecso3.jpg lecso4.jpg


Add a comment
 
Alföldi rakott tészta Nyomtat Email
2008 július 08., kedd 09:23

Hozzávalók:
- 40 dkg széles metélt,
- 10 dkg vaj,
- 6 tojás,
- 20 dkg cukor,
- 4 dkg vaníliás cukor,
- 4 dl tejföl,
- 20 dkg tehéntúró,
- 10 dkg mazsola,
- 20 dkg gyümölcsbefőtt (elhagyható),
- 4 dkg kakaópor,
- 5 dkg sárgabaracklekvár,
- 1 citrom héja,
- zsemlemorzsa

A tésztát enyhén sós, bő forró vízben megfőzzük, leszűrjük és elkeverjük 7 dkg olvasztott vajjal. A tésztát 3 részre osztjuk, s minden részt külön összekeverünk 2-2 tojás kikevert sárgájával. A tejföl felét elkeverjük a vaníliás cukorral, s összekeverjük a tészta első részével. A másodikat 10 dkg cukorral összekevert kakaóval ízesítjük, a harmadikhoz a túróból, 10 dkg cukorból, 2 dl tejfölből és reszelt citromhéjból készítünk keveréket. A tojások fehérjét felverjük, és baracklekvárral összekeverjük. A megmaradt vajjal kikenjük a tepsit vagy tűzálló tálat, meghintjük zsemlemorzsával, s egymásra rétegezzük a 3féle ízesítésű tésztát. Alulra kerüljön a tejfölös, rá a kakaós, felülre a túrós. Az egészet borítsuk be a baracklekvárral elkevert tojáshabbal, s előmelegített sütőben süssük át (15-20 perc). Tálalásnál a tányéron adjunk hozzá gyümölcsbefőttet, amelynek leszűrtük a levét. (elhagyható)

Az egész recept hátránya, hogy kicsit sok a mosogatnivaló utána....Viszont finom ám!!!! :-)



Add a comment