Alföldi rakott tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg széles metélt,
  • 10 dkg vaj,
  • 6 tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 4 dkg vaníliás cukor,
  • 4 dl tejföl,
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg mazsola,
  • 20 dkg gyümölcsbefőtt (elhagyható),
  • 4 dkg kakaópor,
  • 5 dkg sárgabaracklekvár,
  • 1 citrom héja,
  • zsemlemorzsa

A tésztát enyhén sós, bő forró vízben megfőzzük, leszűrjük és elkeverjük 7 dkg olvasztott vajjal. A tésztát 3 részre osztjuk, s minden részt külön összekeverünk 2-2 tojás kikevert sárgájával. A tejföl felét elkeverjük a vaníliás cukorral, s összekeverjük a tészta első részével. A másodikat 10 dkg cukorral összekevert kakaóval ízesítjük, a harmadikhoz a túróból, 10 dkg cukorból, 2 dl tejfölből és reszelt citromhéjból készítünk keveréket. A tojások fehérjét felverjük, és baracklekvárral összekeverjük. A megmaradt vajjal kikenjük a tepsit vagy tűzálló tálat, meghintjük zsemlemorzsával, s egymásra rétegezzük a 3féle ízesítésű tésztát. Alulra kerüljön a tejfölös, rá a kakaós, felülre a túrós. Az egészet borítsuk be a baracklekvárral elkevert tojáshabbal, s előmelegített sütőben süssük át (15-20 perc). Tálalásnál a tányéron adjunk hozzá gyümölcsbefőttet, amelynek leszűrtük a levét. (elhagyható)

Az egész recept hátránya, hogy kicsit sok a mosogatnivaló utána….Viszont finom ám!!!! 🙂