Citromos-lime-os sajttorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 6 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1.5 tk reszelt citromhéj
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • csipetnyi só

vagy fél adag linzertészta:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 dkg natúr krémsajt
    (nálam a Philadelphia light volt a befutó)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 lime héja reszelve
  • 1 citrom leve
  • 3 lime leve
  • 3 tojás

A díszítéshez:

  • kandírozott citrushéj

vagy:

  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 1 lime
  • 1 grapefruit
  • 30-40 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz

1. tészta: A sütőt előmelegítjük 165 fokra. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazni (csak az alját) és kibélelni sütőpapírral. A robotgéppel habosra keverjük a cukrot meg a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojássárgáját és simára keverjük. Az átszitált lisztet és sütőport, valamint a sót a vajas masszához öntjük. Addig gyúrjuk, míg morzsalékos nem lesz.
Az egészet beletesszük a tortaformába, elsimítjuk, elnyomkodjuk és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Linzertészta: A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük.

A krémhez a krémsajtot simára keverjük és apránként hozzáadjuk a cukrot. Utána a tejfölt, a lime- és citromhéjat, majd a levüket. Ezután egyenként mehetnek bele a tojások is.

Amikor a massza egyenletesen sima, a tésztára öntjük. A tortaformát többször betekerjük alufóliába, nehogy a töltelék kicsorogjon, majd egy nagy tepsibe tesszük, melyet 1-2 ujjnyi magasan forróvízzel felöntünk és így toljuk be a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük, majd még 15 percet kicsit magasabb hőmérsékleten, hogy a közepe is szilárd legyen. (tűpróba)
Miután megsült a formában, tortarácson hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.

A gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk (nálam a zöldségpucoló tökéletesen megfelelt erre a célra). Közepes hőfokon 15 dkg cukrot összeverünk 1 dl vízzel, forrásig hevítjük, majd amikor a cukor elolvadt, beletesszük a gyümölcsök héját, és lefedve 3 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Egy tálba cukrot öntünk és a megfőtt gyümölcshéjakat beletesszük. Alaposan megforgatjuk benne, majd egy alufóliával bélelt tálcára tesszük és szálakra választjuk.
Tálaláskor a tortát a gyümölcshéjakkal díszítjük.

(netes kóborlásaim alatt találtam a receptet tavaly)

Saját kiegészítéseim:

  • Célszerű az előkészületekkor a tortaformát belemérni a nagy tepsibe, hogy ne akkor kelljen bosszankodni, amikor már benne van a torta, mert esetleg nincs akkora tepsink, amibe a forma belefér.
  • Nálam 250-275 fokon 2 órán keresztül sült a torta, de ez lehet, azért volt, mert – megítélésem szerint – a sütővel nem stimmel valami. Úgyhogy legközelebb egy másik sütőben is kipróbálom.
  • A maradék citromból, lime-ból és a gyümölcsök héjának cukrozásánál megmaradt cukorból remek limonádét lehet készíteni
  • Én egy 20 cm-es tortaformában sütöttem a tortát, a krémsajtból így 37.5 dkg fogyott, a cukorból 15 dkg, a tojásból 2, a többi hozzávalóból maradt az eredeti mennyiség, ennek ellenére nem lett nagyon savanyú.