2008 november 20., csütörtök 21:55 |
A kalács "olcsó és kiadós, de időigényes". (Péter Jánosné: Süteményeskönyv)
Nálunk mindenki imádja. Puha, omlós, foszlós, mégis valahogy ritka vasárnapi reggeli.
Az ideális reggeli nálam valahogy így néz ki: saját készítésű lekvár saját sütésű vajas kalácson, főzött kakaóval .
Előfordult már, hogy a kollegáimnak vittem, hogy jól induljon a reggelünk, volt, hogy a barátnőm 7éves kisfiának anyahiányát próbáltam enyhíteni, meglehetősen nagy sikerrel ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif)
Szerintem kalácsot enni bármikor jó! ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif)
Add a comment
|
2008 november 20., csütörtök 21:16 |
Feltételezem, minden családban vannak receptek, amik anyáról lányára szállnak. Nálunk a meggyes piskóta és a bejgli is ebbe a csoportba tartozik.
Gyerekkoromban a nagymamám sütötte rúdszámra a finomabbnál finomabb diós és mákos bejglit, aztán egy idő után anyukám vette át a stafétát.
Tavaly megtört a jég, hozzám került a recept. Nem tagadom, féltem tőle, ebben bizonyára az is közrejátszott, hogy bár imádom, de tartottam tőle, hogy megbukom a feladattal. Egy tavaszi(!) hétvégén - csak úgy, tét nélkül -, nekifutottam a feladatnak, és örömmel tapasztaltam, hogy sikeresen vettem ezt az akadályt ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif)
Karácsonyra már egész komoly listám volt, hogy kinek mennyi bejglit süssek, sőt - egy kedves barátomnak hála - újítani is sikerült.
Így került fel a diós és a mákos mellé a mákos-meggyes bejgli a listára.![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif)
Add a comment
|
2008 október 04., szombat 15:58 |
Elég sok receptben lehet olvasni a leírásnál, hogy "és akkor a tésztát hajtogatjuk". Aha. Amíg nem jártam suliba, igazából sok fogalmam nem volt, hogy ez mit takar, hajtogattam, ahogy eszembe jutott, aztán vagy leveles lett a tészta, vagy nem .
Most pontokba szedem, és fotókkal illusztrálom, hogy mit jelent igazából az, hogy hajtogatás.
- a tésztát kinyújtuk. - gondolatban elfelezzük a tésztát és az egyik oldalát behajtjuk a közepéig. - erre ráhajtjuk a másik oldalt úgy, hogy a tésztarészek fedjék egymást. (egyszeres hajtogatás) - a tésztát elforgatom 90 fokban. - újra kinyújtom. - most gondolatban 3 részre osztom a tésztát, és az első harmadot hajtom be. - ugyanezt teszem a másik oldallal - a két behajtott részt egymásra hajtom.(kettős hajtogatás)
A tésztát félreteszem pihenni, és ha a recept szerint szükséges, akkor még megismétlem ugyanezt a 8 pontot.
Fontos! Amikor a tésztát hajtogatjuk, a lisztet mindig söpörjük le róla!
Add a comment
|
2008 október 04., szombat 15:36 |
Almás pite nélkül nincs ősz. Ez biztos. A naptár szerint már rég szeptembert írtunk, amikor eszembe jutott, hogy mostmár ideje lenne körülnézni almafronton is.
A gondolatot tett követte, hazakocogtam a 2 kg almával, összedobtam egy adag almás pitét, és ez lett belőle ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif)
Elfogyott, az utolsó morzsáig.
Add a comment
|
2008 szeptember 22., hétfő 08:27 |
A Birtokon töltendő hétvége szervezése közben felmerült a kérdés: - és a tortát megrendeltétek már? - nem. - akkor süssek? - igen! ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0148-yes.gif)
Így történt, hogy a péntek estémet egy lúdláb torta elkészítésének szentelhettem. ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0100-smile.gif) Aztán, ha már úgyis sütés, akkor legyen egy kis linzerkoszorú is, mert azt is szeretjük.
Később érkezett még egy kis zserbó is (nem én csináltam), továbbá visszakaptunk 2 szeletet a lúdláb tortából, hogy megkóstolhassuk milyen lett, meg egy kis lusta rétes.
Ismét sikerült nem éhenhalnunk a Birtokon ![](/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/emotions/img/emoticon-0102-bigsmile.gif)
Add a comment
|
|