2008 november 20., csütörtök 21:55 |
A kalács "olcsó és kiadós, de időigényes". (Péter Jánosné: Süteményeskönyv)
Nálunk mindenki imádja. Puha, omlós, foszlós, mégis valahogy ritka vasárnapi reggeli.
Az ideális reggeli nálam valahogy így néz ki: saját készítésű lekvár saját sütésű vajas kalácson, főzött kakaóval .
Előfordult már, hogy a kollegáimnak vittem, hogy jól induljon a reggelünk, volt, hogy a barátnőm 7éves kisfiának anyahiányát próbáltam enyhíteni, meglehetősen nagy sikerrel
Szerintem kalácsot enni bármikor jó!
Add a comment
|
2008 november 20., csütörtök 21:16 |
Feltételezem, minden családban vannak receptek, amik anyáról lányára szállnak. Nálunk a meggyes piskóta és a bejgli is ebbe a csoportba tartozik.
Gyerekkoromban a nagymamám sütötte rúdszámra a finomabbnál finomabb diós és mákos bejglit, aztán egy idő után anyukám vette át a stafétát.
Tavaly megtört a jég, hozzám került a recept. Nem tagadom, féltem tőle, ebben bizonyára az is közrejátszott, hogy bár imádom, de tartottam tőle, hogy megbukom a feladattal. Egy tavaszi(!) hétvégén - csak úgy, tét nélkül -, nekifutottam a feladatnak, és örömmel tapasztaltam, hogy sikeresen vettem ezt az akadályt
Karácsonyra már egész komoly listám volt, hogy kinek mennyi bejglit süssek, sőt - egy kedves barátomnak hála - újítani is sikerült.
Így került fel a diós és a mákos mellé a mákos-meggyes bejgli a listára.
Add a comment
|
2008 október 04., szombat 15:58 |
Elég sok receptben lehet olvasni a leírásnál, hogy "és akkor a tésztát hajtogatjuk". Aha. Amíg nem jártam suliba, igazából sok fogalmam nem volt, hogy ez mit takar, hajtogattam, ahogy eszembe jutott, aztán vagy leveles lett a tészta, vagy nem .
Most pontokba szedem, és fotókkal illusztrálom, hogy mit jelent igazából az, hogy hajtogatás.
- a tésztát kinyújtuk. - gondolatban elfelezzük a tésztát és az egyik oldalát behajtjuk a közepéig. - erre ráhajtjuk a másik oldalt úgy, hogy a tésztarészek fedjék egymást. (egyszeres hajtogatás) - a tésztát elforgatom 90 fokban. - újra kinyújtom. - most gondolatban 3 részre osztom a tésztát, és az első harmadot hajtom be. - ugyanezt teszem a másik oldallal - a két behajtott részt egymásra hajtom.(kettős hajtogatás)
A tésztát félreteszem pihenni, és ha a recept szerint szükséges, akkor még megismétlem ugyanezt a 8 pontot.
Fontos! Amikor a tésztát hajtogatjuk, a lisztet mindig söpörjük le róla!
Add a comment
|
2008 október 04., szombat 15:36 |
Almás pite nélkül nincs ősz. Ez biztos. A naptár szerint már rég szeptembert írtunk, amikor eszembe jutott, hogy mostmár ideje lenne körülnézni almafronton is.
A gondolatot tett követte, hazakocogtam a 2 kg almával, összedobtam egy adag almás pitét, és ez lett belőle
Elfogyott, az utolsó morzsáig.
Add a comment
|
2008 szeptember 22., hétfő 08:27 |
A Birtokon töltendő hétvége szervezése közben felmerült a kérdés: - és a tortát megrendeltétek már? - nem. - akkor süssek? - igen!
Így történt, hogy a péntek estémet egy lúdláb torta elkészítésének szentelhettem. Aztán, ha már úgyis sütés, akkor legyen egy kis linzerkoszorú is, mert azt is szeretjük.
Később érkezett még egy kis zserbó is (nem én csináltam), továbbá visszakaptunk 2 szeletet a lúdláb tortából, hogy megkóstolhassuk milyen lett, meg egy kis lusta rétes.
Ismét sikerült nem éhenhalnunk a Birtokon
Add a comment
|
|