2023 szeptember 21., csütörtök

Mások maszatjai

Saját határaim feszegetése
2008 július 29., kedd 19:51
Amióta befőzéssel színesítem nyári napjaimat, valahogy mindig úgy alakult, hogy mindenből egyre több lett...
Kezdődött Kislakásban 15-20 üveg lecsóval,következő évben már a duplája, és folytatódott Álomalbiban tavaly 67 üveg leGvárral, a nyár végén pedig 42 üvegnyi lecsóval.

Idén nyáron 65 üveg eper-meggy-málna és 79 üveg sárgabarackleGvár figyel(t) az asztalomon, ami 108 is lehet, ha a 720 ml-es üvegeket duplán vesszük és hozzáadjuk azt a mennyiséget is, amit a Birtokon eltettem.

Természetesen előfordul, hogy befőzés közben a hátam közepére sem kívánom már az egészet, de aztán eszembe jut a sok dicséret, átlendülök a holtponton és csinálom tovább.
Kíváncsian várom a következő nyarat...


Add a comment
 
Miért pont maszatkonyha?
2008 július 23., szerda 13:16
A legkézenfekvőbb válasz, a "mert csak" lenne

Kicsit bővebben: 2003-ban kezdtem blogolni, a tv2 blogján, akkor még nem annyira a konyhában elkövetett rémtettek vezéreltek, sokkal inkább az életem dokumentálása - de receptek már akkoris íródtak.Ezt a blogomat (és az egész blogos rendszert) a tv2 sajnos önhatalmúlag törölte.
2006-ban átköltöztem a freeblogra, az itt fellelhető sütik nagy része ott is megtalálható. Hála az ottani rendszernek, a korábban kitalált "maszatkonyha" kategória is megvalósulhatott, egyszerűbbé téve így a keresést.
Nekem azonban ez sem volt elég (telhetetlen vagyok, igen), aztán addig-addig álmodoztam egy saját weboldalról, míg idén tavasszal egy hirtelen ötlettől vezérelve (és némi verbális ráhatásnak köszönhetően ) regisztráltattam a domaint, és elkezdődött a Nagy Álom Megvalósítása c. projekt.

Ezúton is szeretném kifejezni hálámat a 2 "apukának", akik elviselték/viselik az összes hisztimet (), és akik nélkül még mindig csak álom lenne ez az egész.

Remélem, az ide látogatóknak is annyi örömük lesz a receptjeimben, mint nekem.

Sikeres próbálkozást mindenkinek, aki errejár!Add a comment
 
Szedd magad!
2008 július 07., hétfő 21:14

Őszintén megmondom, én egy meglehetősen lusta és kényelmes nőszemély vagyok, az elmúlt évek alatt soha nem sikerült magam rávenni, hogy elmenjek egy "szedd magad!" földre és s.k. szüreteljem a lekvárhoz/befőtthöz valókat.
Szerintem, ha a benzint meg a saját fizikai munkámat hozzászámolnám, kb. annyira jönne ki egy kiló gyümölcs ára, mint amennyiért a piacon szinte kényelmesen megveszem.
De persze, ha valakinek ez a perverziója, ám tegye, én nem fogom lebeszélni

Az aktuális gyümölcsárakat és lelőhelyeket pedig itt lehet megtalálniAdd a comment
 
A leGvárokról
2008 július 07., hétfő 19:38

Kis családomban nagy hagyománya van a gyümölcsök-zöldségek eltevésének.
De beosztjuk
A zöldségek eltevése Tyúkanyóra hagyományozódott, a gyümölcsök meg valahogy nálunk ragadtak.
Apai nagyi lekvárjain nőttünk fel, aztán anya is bekapcsolódott a befőzési mizériába. Előbbi kicsit édes volt, még a régi, hagyományos receptek szerinti cukor:gyümölcs 1:1 arányban. Jujj..
Anya már finomított ezen, én pedig egy egészen új "módszer" szerint teszem el a lekvárokat
Nálam főszerepet kap a quittin 3:1-ben nevű por, amiben az arány már csak 1.5 kg gyümölcs: 25 dkg cukor

Úgy emlékszem, már Kislakásban is tettem el leGvárokat, de ott még csak minimális mennyiséget, lévén a konyha meglehetősen kicsi, a mozgástér pedig ebből kifolyólag szűk. (narancsleGvár volt)

A leGvár elnevezés is egy bloggerinától származik, szerintem ez egy bókkal simán felér

2 éve, Álomalbiba költözésem után rögtön jött az eper, aztán a meggy; a sárgabarack kimaradt, mert bedurrant a kezem
Tavaly a fentiek mellé besorakozott még a málna is. Sárgabarack viszont nem, mert annyira drága volt, hogy nem érte meg.

Idén 55 üveg eperleGvár, 4 üveg rumos meggy, 7 üveg málnaleGvár készült eddig.
Nagyon várom már, hogy a barack ára és íze elérje azt a szintet, amikor lehet kezdeni a befőzést

És hogy télen se unatkozzak, biztos, hogy hasonló mennyiségű narancsleGvár kerül majd a szekrénybe... Főleg, hogy most télen igen nagy sikere volt a család és a barátok körében

Tehát kéretik az üres üvegeket nem elvinni a szelektív gyűjtőbe, hanem értesíteni engem, és én az év bármelyik szakában érte megyek.
MegígéremAdd a comment
 
Kellékek
2008 június 20., péntek 08:55

Hogyan, milyen gépekkel és egyéb kellékekkel dolgozom?


Első saját robotgépem (Bosch 250W) születésnapi ajándékként érkezett, 6 évig volt "hű társam" a konyhában.
Közben persze kaptam/vettem tepsiket, saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy melyik sütőpapír a jó márka és melyik a drága, de pocsék áru. :)
A szakmai gyakorlat alatt kezdtem figyelgetni, hogy A Nagyok mivel dolgoznak, és amit lehetett - és a pénztárcám engedte -, apránként beszereztem.
Ebben nagy segítségemre volt egy csoporttárs tippje, hogy Békásmegyeren egy cukrász nagykerben utcáról is be lehet menni vásárolni. Ott tettem szert az első nyomózsákjaimra, (egyelőre) néhány nyomócsővel, habkártyáimra, apró finom ecsetekre, stb.
Komoly ajándéknak bizonyultak Cuca barátnőm nagymamájától a csövek, amikkel a sajtos roló tésztáját lehet megsütni.
Aztán tavaly szerelembe estem, nem kicsit..
piroska.jpgMegtaláltam álmaim asztali robotgépét, 550W-os szívvel, piros színben, és egyszerűen gyönyörű.
Csak az ára...
Elég húzós volt.
De itt beléptek a szüleim a képbe, és hála nekik, a 34. születésnapomon már Piroska zümmögött a konyhám pultján
Azóta is remek szolgálatot tesz:) Azonban a fent említett Bosch sajnos idén tavaszra az örök kelt tészták birodalmába távozott

De..
Nem élet az élet Piroskával, mivel ő csak egy keverőtállal rendelkezik, még egyet venni meg egyszerűen többe került, mint beszerezni egy másik kézi zümmögőt, így a fehér halála után szert tettem egy vajszínű Tefal robotgépre, 350W-os szívvel.
Így most ők ketten kevernek, dagasztanak, habosítanak, szigorúan az én irányításom alatt.

Időnként fellángolok és szerelembe esek mindenféle konyhai kütyük iránt, úgyhogy nagy valószínűséggel nem a Tefal volt az utolsó beruházás mostanában....
(Pl. nagyon szeretnék egy fagyigépet. - de ezt egyszercsak elhozom a nagymamámtól.)Add a comment
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 Következő > Utolsó >>

Lap 16/17